Επιστημονική Μελέτη: Ο Διατροφικός Κίνδυνος που έχουμε στο Ψυγείο μας!
Ο χρόνος φύλαξης μιας ανοιχτής κονσέρβας στο ψυγείο αποτελεί σημαντικό ερώτημα για τους καταναλωτές καθώς από τη μία αλλοιώνει το προϊόν και από την άλλη αυξάνει το οικογενειακό προϋπολογισμό, καθώς αν η ανοιχτή κονσέρβα δεν καταναλωθεί άμεσα θα οδηγηθεί με μαθηματική ακρίβεια στα σκουπίδια.
Δείτε επίσης....
Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα έδωσε η μελέτη των Επιστημονικών Υπεύθυνων της Webinarium, Πασιά Ιωάννη και Καλομοίρας Ραπτοπούλου, η οποία αφορούσε το χρόνο φύλαξης μιας ανοιχτής κονσέρβας στο ψυγείο και η οποία δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό με κριτές «Food Chemistry». Στη συγκεκριμένη εργασία, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μελετήθηκε η επίδραση του χρόνου φύλαξης στο ψυγείο διαφόρων ανοιχτών κονσερβοποιημένων τροφίμων, όπως καλαμπόκι, τόνος, φασόλια και άλλα τρόφιμα.
Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι από την πρώτη στιγμή ανοίγματος της μεταλλικής συσκευασίας αρχίζει μια σημαντική μετανάστευση μετάλλων από τη συσκευασία προς το τρόφιμο. Συγκεκριμένα, μέταλλα όπως ο κασσίτερος, ο σίδηρος, το κάδμιο και ο μόλυβδος έχουν μεταναστεύσει προς το τρόφιμο ακόμα και μετά από μόλις έξι ώρες φύλαξης στο ψυγείο. Για να γίνουν όμως επικίνδυνα για την υγεία απαιτείται χρόνος τουλάχιστον μίας ημέρα φύλαξης στο ψυγείο!
Επομένως ποτέ μην κρατάτε κονσερβοποιημένα τρόφιμα παραπάνω από μία ημέρα ανοιχτά στο ψυγείο. Για το λόγο αυτό να επιλέγετε μικρές συσκευασίες και κατά προτίμηση όπου είναι εφικτό σε χάρτινες συσκευασίες.
Πηγή: www.webinarium.gr
Γράφει ο:
Πασιάς Ιωάννης
Χημικός
Διδάκτωρ Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών