Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Ο καφές αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα και βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μας καθ' όλη την διάρκεια

της ημέρας. Ωστόσο πολλοί μύθοι έχουν δημιουργηθεί γύρω από τον καφέ και τις συνέπειες που έχει η επίδρασή του στην υγεία μας.

Ο καφές προκαλεί νευρικότητα
Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες η καφεΐνη που αποτελεί το κύριο συστατικό του καφέ είναι διεγερτική ουσία και επηρεάζει απευθείας το κεντρικό νευρικό σύστημα, δηλαδή τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την έκκριση αδρεναλίνης και τελικά την ενίσχυση της μνήμης, της προσοχής και της δυνατότητας συγκέντρωσης. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι ταυτόχρονα προκαλεί νευρικότητα. Κάθε άτομο έχει διαφορετική ανεκτικότητα στην καφεΐνη, συνεπώς αν έχετε παρατηρήσει ότι έχετε ευαισθησία στη δράση της, πρέπει να προσαρμόσετε ανάλογα τη δόση του καφέ.

Ο καφές δεν μας αφήνει να κοιμηθούμε
Έχει παρατηρηθεί ότι μετά την λήψη του καφέ έχουμε καλύτερα αντανακλαστικά και καλύτερη μνήμη. Η καφεΐνη δε βοηθάει να κοιμηθούμε εύκολα,  γιατί έχει ως στόχο την ενεργοποίηση του νευρικού συστήματος.

Ο καφές προκαλεί κυτταρίτιδα
Υποστηρίζεται ότι ο καφές συμβάλλει στην όψη φλοιού πορτοκαλιού ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να δείχνουν ότι ο καφές συμβάλλει ή επιδεινώνει το πρόβλημα. Η κυτταρίτιδα οφείλεται, κατά κύριο λόγο, σε παράγοντες όπως ορμονικές διαταραχές, κακή λεμφική κυκλοφορία και μειωμένη σωματική δραστηριότητα Αν κάνετε υγιεινή διατροφή και πίνετε πολλά υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας και ασκείστε μπορείτε να πίνετε καφέ χωρίς να φοβάστε για το δέρμα σας.
 
Ο καφές διευκολύνει την πέψη
Αυτό αποτελεί μύθο, ενώ αντίθετα έχει φανεί από επιστημονικές μελέτες ότι η καφεΐνη ενισχύει τον μεταβολισμό για αυτό και συχνά υπάρχει σε αρκετά διαιτολόγια.

Ο στιγμιαίος καφές προκαλεί στομαχόπονο
Ένας ακόμα μύθος για την επίδραση του καφέ στην υγεία μας είναι η αρνητική του δράση στον οργανισμό. Μια από αυτές είναι και η επίδρασή του στο στομάχι. Από τις έρευνες που έχουν γίνει και αφορούν στη γαστρική κινητικότητα, δεν έχει φανεί κάποια στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ αυτής και της κατανάλωσης καφέ από υγιείς ανθρώπους.

Πηγή:zougla.gr