4 ιδέες για την Παραδοσιακή Βασιλόπιτα
Κάθε χρόνο, όλη η οικογένεια περιμένει με ανυπομονησία την βασιλόπιτα.
Δείτε επίσης....
Εκτός από το φλουρί, είναι το καλύτερο γλυκό μετά το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι αλλά και το πρώτο… πρωινό του χρόνου.
Πρέπει να είναι αφράτη, νόστιμη, παραδοσιακή και ξεχωριστή.
Εάν οι κλασικές συνταγές της γιαγιάς σας δυσκολεύουν και σας κλέβουν πολύ από τον χρόνο σας, μπορείτε να δοκιμάσετε μία από τις παρακάτω 4 διαφορετικές συνταγές.
Βασιλόπιτα με μέλι
Τι θα χρειαστείτε
100 γραμμάρια ζάχαρη λευκή
100 γραμμάρια μέλι
200 γραμμάρια βούτυρο
3 αυγά
150 γραμμάρια γιαούρτι
270 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
70 γραμμάρια σόδα ή baking powder
2 δόσεις βανίλια
Ξύσμα από 7 πορτοκάλια
Λίγη κανέλα και μοσχοκάρυδο
50 γραμμάρια ξηροί καρποί καβουρντισμένοι
Για το ντεκόρ
300 γραμμάρια βούτυρο
300 γραμμάρια άχνη ζάχαρη
7 κουταλιές της σούπας χυμό λεμόνι
Τι πρέπει να κάνετε
1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
2. Κοσκινίζετε το αλεύρι μαζί με το baking powder ή τη σόδα.
3. Αφρατεύετε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και το μέλι για 3 λεπτά και ανά 3 λεπτά, προσθέτετε ένα-ένα τα αυγά.
4. Στη χαμηλή πλέον ταχύτητα ρίχνετε τη βανίλια, το γιαούρτι, τους ξηρούς καρπούς, το ξύσμα, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο.
5. Στο τέλος προσθέτετε λίγο-λίγο το αλεύρι με το baking powder ή τη σόδα.
6. Αλείφετε με βούτυρο ένα ταψί και ψήνετε το μείγμα στους 180°C για 40-45 λεπτά.
Για το ντεκόρ
1. Ανακατεύετε μαζί το βούτυρο και την άχνη για 5 λεπτά και στο τέλος προσθέτετε τον χυμό λεμονιού.
2. Αφού κρυώσει η βασιλόπιτα στρώνετε το μείγμα επάνω της και διακοσμείτε ανάλογα με το γούστο σας.
Bασιλόπιτα με ρόδι
Τι θα χρειαστείτε
200 γραμμάρια βούτυρο ανάλατο
200 γραμμάρια ζάχαρη λευκή
3 αυγά
Ξύσμα από ένα λεμόνι
Χυμό από μισό λεμόνι
140 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
100 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 βανίλια
Για το σιρόπι
Χυμό από μισό λεμόνι
1 βανίλια
100 ml χυμό ροδιού
85 γραμμάρια ζάχαρη
120 γραμμάρια σπόρους ροδιού
Τι πρέπει να κάνετε
Για την βασιλόπιτα
1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160 °C.
2. Βουτυρώνετε μια φόρμα για κέικ περίπου 20 εκατοστών.
3. Χτυπάτε το βούτυρο και τη ζάχαρη με το μίξερ, μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν κρεμώδη.
4. Βάζετε ένα ένα τα αυγά, μετά το χυμό από μισό λεμόνι και το ξύσμα και τέλος τη μια βανίλια.
5. Ρίχνετε μέσα όλο το αλεύρι κοσκινισμένα και ανακατεύετε με ένα κουτάλι.
6. Βάζετε τη ζύμη στη φόρμα και ψήνετε για 50 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσει και να χρυσίσει.
Για το σιρόπι
1. Ζεσταίνετε σε ένα κατσαρολάκι τον χυμό από το λεμόνι, το χυμό ροδιού, τη ζάχαρη και τη δεύτερη βανίλια μέχρι να γίνει ένα ελαφρύ σιρόπι.
2. Όταν κρυώσει λίγο, ρίχνετε μέσα και τους σπόρους από το ρόδι.
Τελικές πινελιές
1. Μόλις κρυώσει το κέικ το τρυπάτε ελαφρά σε διάφορα σημεία και το περιχύνετε με το σιρόπι.
2. Βάζετε από την κάτω μεριά ένα νόμισμα τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο.
3. Σχηματίζετε το 2019 με τους σπόρους του ροδιού.
Bασιλόπιτα με μαστίχα Χίου
Τι θα χρειαστείτε
3/4 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
11⁄2 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
4 αυγά
3 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού (περίπου 400gr) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 φλιτζάνι του τσαγιού χλιαρό φρέσκο γάλα
3 κουταλιές της σούπας ανθόνερο
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/2 κουταλάκι του γλυκού κοπανισμένη μαστίχα (προσέξτε μην βάλετε παραπάνω διότι η μαστίχα σε μεγάλη δόση πικρίζει)
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
Το ξύσμα από 1 λεμόνι
1 φλυτζάνι του τσαγιού φιστίκια Αιγίνης αλεσμένα
Τι πρέπει να κάνετε
1. Χτυπάτε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη στο μίξερ.
2. Ρίχνετε έναν έναν τους κρόκους και συνεχίζετε το χτύπημα.
3. Προσθέτετε το ξύσμα λεμονιού, τη μαστίχα, το ανθόνερο, τον χυμό λεμονιού, το γάλα και το αλεύρι κοσκινισμένο με το μπέικιν πάουντερ μέχρι να ομογενοποιηθούν.
4. Στο μεταξύ, χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα.
5. Ενσωματώνετε απαλά τη μαρέγκα στη ζύμη και ανακατεύετε με κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
6. Ρίχνετε τα φιστίκια.
7. Βουτυρώνετε και στρώνετε ένα φύλλο λαδόκολλα σε ένα ταψί 30 εκατοστά και αδειάζετε μέσα το μείγμα.
8. Ψήνουμε το μείγμα για 45 με 50 λεπτά στους 180°C, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει ομοιόμορφα.
Μόλις βγάλετε την βασιλόπιτα από το φούρνο, αφήστε την για λίγο να κρυώσει. Βάζετε από την κάτω μεριά ένα νόμισμα τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο, πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και στολίστε με ρόδια.
Βασιλόπιτα με πορτοκάλι και μαχλέπι
Τι θα χρειαστείτε
2 μεγάλα πορτοκάλια
250 γραμμάρια ελαιόλαδο
350 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
400 γραμμάρια αλεύρι
3 αυγά
1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα
1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
Τι πρέπει να κάνετε
1. Πλένετε πολύ καλά τα 2 πορτοκάλια, αφαιρείτε τυχόν στίγματα στη φλούδα τους, τα κόβετε στα δύο, αφαιρείτε τις κεντρικές χοντρές ίνες , τα τεμαχίζετε σε κυβάκια και τα πολτοποιείτε όπως είναι με τις φλούδες στο μούλτι.
2. Βάζετε στο γουδί το μαχλέπι, τη μαστίχα και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε πολύ καλά ώσπου να γίνουν πούδρα.
3. Στο κάδο του μίξερ βάζετε τη ζάχαρη και τα 3 αβγά. Χτυπάτε πολύ καλά ώσπου να αφρατέψουν και να ασπρίσει το μείγμα.
4. Αναμιγνύετε τα πολτοποιημένα πορτοκάλια με το ελαιόλαδο και όπως είναι, τα ρίχνετε στον κάδο του μίξερ με το μείγμα αυγών και ζάχαρης.
5. Ανακατεύετε καλά και αρχίζετε να ρίχνετε σιγά σιγά το κοσκινισμένο αλεύρι, στο οποίο έχετε προσθέσει το μπέικιν πάουντερ και τη μαστίχα με το μαχλέπι.
6. Το τελικό μείγμα πρέπει να είναι παχύρρευστο.
7. Παίρνετε ένα αντικολλητικό χαρτί μεγαλύτερο από τη φόρμα που θα χρησιμοποιήσετε, το βρέχετε και το στραγγίζετε καλά και σφιχτά με τις παλάμες σας αλλά με προσοχή και χωρίς πολλές κινήσεις για να μη σκιστεί
8. Φοδράρετε με αυτό τη φόρμα σας και ρίχνετε μέσα το μείγμα της βασιλόπιτας
9. Ψήνετε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 60-65 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της βασιλόπιτας.
10. Σβήστε το φούρνο και αφήστε τη φόρμα μέσα άλλα 5 λεπτά. Έτσι, η βασιλόπιτα σφίγγει κατά ελάχιστο μεν, αλλά πολύ πρακτικό δε, το εξωτερικό της βασιλόπιτας και κόβεται πολύ καλά, χωρίς να θρυμματιστεί.
Διακοσμήστε με κομμάτια πορτοκάλι και μην ξεχάσετε το φλουρί!
ΠΗΓΗ: www.mama365.gr