Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

43983 xalva 590

Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι αναμφισβήτητα το γλυκό που έχει την τιμητική του την περίοδο της Σαρακοστής αφού είναι πεντανόστιμος και η παρασκευή του είναι σχετικά εύκολη.

Για να ξεφύγετε από τα... τετριμμένα, δοκιμάστε 3 παραλλαγές του σιμιγδαλένιου χαλβά όπως τις προτείνουν ο Άκης Πετρετζίκης, η Αργυρώ Μπαρμπαρήγου και ο Στέλιος Παρλιάρος.

Σιμιγδαλένιος χαλβάς με πορτοκάλι από τον Άκη Πετρετζίκη

Για τον χαλβά

1 κούπα λάδι (μισό ελαιόλαδο, μισό ηλιέλαιο)

2 κούπες σιμιγδάλι (μία κούπα χοντρό, μία κούπα ψιλό)

3 κούπες ζάχαρη

4 κούπες νερό

1 κουταλάκια του γλυκού κανέλα

1/4 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο

150 γραμμάρια αμύγδαλο φιλέ ή λευκό (χωρίς φλούδα)

Για το πορτοκάλι

1 πορτοκάλι

Επιπλέον νερό για να βράσουμε το πορτοκάλι

Ψήνετε το αμύγδαλο σε ένα ρηχό ταψί που έχετε στρώσει με λαδόκολλα, σε προθερμασμένο φούρνο για 5 λεπτά στους 150 βαθμούς στον αέρα. Βράζετε το πορτοκάλι σε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό για μια ώρα. Το πορτοκάλι πρέπει να είναι πάντα καλυμμένο με αρκετό νερό. Αν χρειαστεί, προσθέτετε επιπλέον νερό όσο βράζει. Στη συνέχεια, αφαιρείτε το πορτοκάλι από τη φωτιά, το στραγγίζετε και το αφήνετε να κρυώσει. Έπειτα, το κόβοετε στη μέση, το στύβετε πολύ καλά και αφαιρείτε και πετάτε την πούλπα και τυχόν κουκούτσια. Το υπόλοιπο πορτοκάλι το βάζετε στο μούλτι και το χτυπάτε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Το αφήνετε στην άκρη μέχρι να το χρειαστείτε. 

Σε μια αντικολλητική κατσαρόλα, σοτάρετε το λάδι με το σιμιγδάλι και τα αρωματικά σε μέτρια φωτιά μέχρι να καβουρδιστεί το σιμιγδάλι και όχι να καεί. Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά (4 κούπες νερό, 3 κούπες ζάχαρη) μαζί με το πορτοκάλι - εκτός από το αμύγδαλο- και ανακατεύετε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να πήξει.

Θα καταλάβετε ότι είναι έτοιμο, όταν το πορτοκάλι ξεκολλάει από μόνο του από τον πάτο της κατσαρόλας (μόλις γυρίσετε την κατσαρόλα λίγο στο πλάι). Μόλις ετοιμαστεί,, προσθέτετε και το αμύγδαλο και ανακατεύετε. Σε περίπτωση που δείτε ότι το μίγμα πάει να «καεί», χαμηλώνετε τη φωτιά. Μετά, το βάζετε το μείγμα σε μία φόρμα 20 εκατοστών και σε 5 λεπτά ξεφορμάρετε. Τρώγεται ζεστός και κρύος και συνδυάζεται με παγωτό βανίλια.

Σιμιγδαλένιος χαλβάς με σοκολάτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρήγου

2/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο ή καθαρό βούτυρο

1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό

1 φλιτζάνι σιμιγδάλι χοντρό

1 κουταλιά της σούπας κανέλα τριμμένη

2½ φλιτζάνια ζάχαρη

4 φλιτζάνια νερό

1/2 φλιτζάνι αμύγδαλα καβουρδισμένα

1/2 φλιτζάνια σταφίδα σουλτανίνα

1 φλούδα πορτοκαλιού

1 φλούδα λεμονιού

1 ξύλο κανέλας

100 γραμμάρια πικρή σοκολάτα ψιλοκομμένη

Για το γαρνίρισμα

Λίγη λιωμένη σοκολάτα

Γλυκό κουταλιού πορτοκάλι (προαιρετικά)

Βράζετε σε μια κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη, το ξύλο κανέλας και τις φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιού μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αν χρησιμοποιήσετε βούτυρο σε περίοδο εκτός νηστείας, το ζεσταίνετε, το καθαρίζετε από την πρωτεΐνη και κατάτε μόνο το «καθαρό». 

Σε βαθιά κατσαρόλα, ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και καβουρδίζετε το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για αρκετή ώρα σε χαμηλή φωτιά. Συνεχίστε μέχρι το μίγμα να ροδίσει καλά και να σκουρύνει, να «σκάσει» ο κόκκος του σιμιγδαλιού και να «βγάλει» το αρώμά του. Έπειτα, προσθέτετε την κανέλα και τις σταφίδες, που θα δώσουν έξτρα γεύση στον χαλβά με τη σοκολάτα.

Απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και με μια κουτάλα και με προσοχή, ρίχνετε λίγο- λίγο το ζεστό σιρόπι στο καβουρντισμένο σιμιγδάλι. Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί εκέινη την ώρα το μίγμα πετάγεται» και καίει πολύ.

Ξαναβάζετε στη φωτιά τον χαλβά και ανακατεύετε μέχρι να ξεκολλήσει από την κατσαρόλα. Προσθέτετε το καβουρδισμένο αμύγδαλο και την ψιλοκομμένη σοκολάτα και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Τον αδειάζετε σε μια φόρμα και τον αφήνετε να κρυώσει καλά. Τον αναποδογυρίζετε με προσοχή σε μια πιατέλα και τον γαρνίρετε με γραμμές λιωμένης σοκολάτας και προαιρετικά με ψιλοκομμένο γλυκό κουταλιού.

Σιμιγδαλένιος χαλβάς με λεμόνι από τον Στέλιο Παρλιάρο

200 γραμμάρια σιμιγδάλι

120 γραμμάρια ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο

150 γραμμάρια αμύγδαλα λευκά, ολόκληρα

400 γραμμάρια νερό

200 γραμμάρια ζάχαρη

1 λεμόνι για το ξύσμα

Κανέλα για πασπάλισμα

Ρίχνετε το λάδι, το σιμιγδάλι και τα αμύγδαλα σε μια κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά. Ανακατεύετε συνεχώς με μια κουτάλα για 30-40 λεπτά. Το αργό καβούρδισμα είναι που κάνει τον χαλβά λευκό. Ζεσταίνετε σε μια άλλη κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη, μέχρι αυτή να λιώσει. Μόλις λιώσει, αποσύρετε το μίγμα από τη φωτιά, προσθέτετε το ξύσμα και αδειάζετε το σιρόπι αργά μέσα στην κατσαρόλα με το σιμιγδάλι. Παράλληλα ανακατεύετε με μια κουτάλα, προσέχοντας να μην καείτε. Δυναμώνετε την ένταση της φωτιάς και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να απορροφηθεί το σιρόπι και να γίνει ένα σφιχτό και στεγνό μείγμα που ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Αδειάζετε τον χαλβά σε μια φόρμα της αρεσκείας σας ή σε ατομικά φορμάκια και τον αφήνετε να κρυώσει καλά. Ξεφορμάρετε, πασπαλίζετε με κανέλα και σερβίρετε.

ΠΗΓΗ: www.mama365,gr