Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Όταν θέλει να χαλαρώσει κανείς, μια ζεστή κούπα τσαγιού είναι η ιδανική επιλογή. Και απ’ ό,τι φαίνεται η χαλάρωση δεν είναι το μοναδικό όφελος που μπορεί να απολαύσει κανείς,

καθώς το συγκεκριμένο ρόφημα βελτιώνει παράλληλα και την απόδοση του εγκεφάλου.

Η νευρολογική δραστηριότητα του εγκεφάλου αυξάνεται σημαντικά περίπου μισή ώρα μετά την κατανάλωση μαύρου ή πράσινου τσαγιού, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει μια νέα έρευνα, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών που σχετίζονται με τη μνήμη και τη λήψη αποφάσεων.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline, μπορεί να μην είναι ξεκάθαρο ποια συστατικά ευθύνονται για την επίδραση αυτή, ωστόσο προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά (φλαβονοειδή) που περιέχονται στο τσάι παίζουν σημαντικό ρόλο.

Είναι ήδη γνωστό ότι βοηθούν στον έλεγχο των φλεγμονών, ότι βελτιώνουν τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων καθώς και περιορίζουν το μπλοκάρισμα των αρτηριών.

Η τελευταία μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές του πανεπιστημίου του Νιουκάσλ, εξέτασε εγκεφαλογραφήματα για να διαπιστώσει την επίδραση του τσαγιού σε διάφορες νευρολογικές λειτουργίες.

Στο πείραμα συμμετείχαν οκτώ εθελοντές, οι οποίοι ήπιαν τσάι (μαύρο ή πράσινο) προτού μετρηθεί η εγκεφαλική τους δραστηριότητα. Τα ηλεκτρόδια που τοποθετήθηκαν στο κεφάλι τους εντόπισαν τρεις τύπους εγκεφαλικών κυμάτων (άλφα, βήτα και θήτα), τα οποία αυξήθηκαν μέσα σε μία ώρα από την κατανάλωση του τσαγιού.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, διαπιστώθηκε ιδιαίτερα σημαντική αύξηση στα κύματα θήτα, μισή και μία ώρα μετά την κατανάλωση του ροφήματος.

Τόσο το μαύρο, όσο και το πράσινο τσάι τόνωσαν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου, η οποία σχετίζεται με τη βελτιωμένη γνωστική λειτουργία. Λιγότερο σημαντική, ωστόσο αξιοσημείωτη, ήταν η αύξηση που παρατηρήθηκε στα άλφα και βήτα κύματα, τα οποία σχετίζονται με την εγρήγορση, τη μνήμη και το συλλογισμό.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nutritional Neuroscienc.

Πηγή:newsbeast.gr