Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Ο εθισμός στο κινητό και η συναισθηματική αστάθεια
Αν πιάνετε τον εαυτό σας να ασχολείται συνέχεια με το κινητό σας τηλέφωνο,

ελέγχοντας για νέες ενημερώσεις, σχόλια, φωτογραφίες κ.τ.λ. ενδέχεται, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές, να προσπαθείτε με τον τρόπο αυτό να αλλάξετε τη διάθεσή σας.

Όσοι δεν μπορούν να ξεκολλήσουν το κινητό τους τηλέφωνο από τα χέρια τους είναι πιο επιρρεπείς στην κατάθλιψη και την κατήφεια, ισχυρίζονται επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Baylor University στο Τέξας, οι οποίοι βρήκαν ότι υπάρχει μια σχέση ανάμεσα στον εθισμό στα κινητά τηλέφωνα και τη συναισθηματική αστάθεια, καθώς επίσης και με τη μειωμένη ικανότητα εστίασης και επικέντρωσης της προσοχής σε κάτι.

Οι ερευνητές αναφέρουν, ότι όσοι ελέγχουν συνεχώς το κινητό τους τηλέφωνο μπορεί να προσπαθούν να βελτιώσουν τη διάθεσή τους και το πώς αισθάνονται συναισθηματικά.

«Κάποιος που δεν έχει καλή διάθεση έχει ευμετάβλητη συμπεριφορά και διάθεση είναι πιο πιθανό να αποκτήσει εθισμό με το κινητό του τηλέφωνο» γράφουν σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Personality and Individual Differences.

«Όπως συμβαίνει και με άλλους εθισμούς σε διάφορες ουσίες, ο εθισμός στο κινητό τηλέφωνο μπορεί να είναι μια προσπάθεια ‘επισκευής’ της διάθεσης. Ο αδιάκοπος έλεγχος των e-mail, η αποστολή κειμένων, tweets και η πλοήγηση στο διαδίκτυο μπορεί να ενεργεί ως μια… πιπίλα για τους ασταθείς χαρακτήρες, αποσπώντας τον εαυτό τους από τις έγνοιες της ημέρας και παρέχοντας ενός είδους παρηγοριά, έστω και προσωρινής».

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες μελέτησαν 346 άντρες και γυναίκες ηλικίας 19-24 ετών, με μέσο όρο ηλικίας τα 21 έτη.

Πέρα από τη συναισθηματική αστάθεια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ακόμη ότι η «παρορμητικότητα της προσοχής», που όρισαν ως την ανικανότητα συγκέντρωσης σε κάποιο θέμα, σχετίζεται με τον εθισμό στα κινητά τηλέφωνα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ακόμη, ότι οι πιο ήσυχοι, πιο εσωστρεφείς άνθρωποι είναι λιγότερο πιθανό να εθιστούν στην τεχνολογία, απ’ ό,τι οι πιο εξωστρεφείς συνάνθρωποί τους.

«Όσοι εξέφρασαν συναισθήματα ντροπαλότητας και συστολής μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να εξαρτηθούν από τα τηλέφωνά τους, σε σχέση με τους πιο εξωστρεφείς».

Σε μια προηγούμενη έρευνα από το ίδιο πανεπιστήμιο, η οποία είχε δημοσιευτεί την περασμένη χρονιά, το 60% των φοιτητών ένιωθε ένα είδος ταραχής, αν δε μπορούσε να έχει πρόσβαση στο τηλέφωνό του. Κατά μέσο όρο, οι φοιτητές περνούσαν 95 λεπτά την ημέρα ανταλλάσσοντας μηνύματα, 49 λεπτά ανταλλάσσοντας email και 39 λεπτά ελέγχοντας το Facebook στο κινητό τους τηλέφωνο.

Πηγή:newsbeast.gr