Σπιτικά χάμπουργκερ με φέτα
Υλικά συνταγής
12 φέτες ντομάτα
6 φύλλα μαρουλιού
τριμμένη φέτα
Για τα μπιφτέκια
1 κιλό ανάμεικτος κιμάς (μοσχαρίσιος, χοιρινός)
1 κουταλάκι του γλυκού δυόσμος
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 αβγά
αλάτι
πιπέρι
Για τα ψωμάκια
3 κουταλιές της σούπας (45 ml) γάλα
1 φλιτζάνι (235 ml) νερό
2 1/2 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο
3 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 1/4 κουταλάκια του γλυκού ξηρή μαγιά
2 1/2 κουταλιές της σούπας της ζάχαρης
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 μεγάλα αυγά, χτυπημένα
Εκτέλεση συνταγής
Για τα μπιφτέκια: Βάζετε τους κιμάδες, τα αβγά, το κρεμμύδι το δυόσμο, το αλάτι και το πιπέρι σε μπολ και τα ανακατεύετε καλά. Χωρίζετε το μείγμα σε 6 ίσες ποσότητες και πλάθετε 6 μπιφτέκια. Τοποθετείτε τα μπιφτέκια σκεπασμένα στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου, κατόπιν τα αλείφετε με λάδι και τα ψήνετε στο γκριλ για 8’-10’ από κάθε πλευρά.
Για τα ψωμάκια: Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνετε το γάλα , το νερό και το βούτυρο και ανακατεύετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αφήνετε το μείγμα για περίπου 5 λεπτά να κρυώσει . Στο μπολ του μίξερ ή σε ένα μεγάλο μπολ (αν θέλετε να ζυμώσετε με το χέρι) αναμειγνύετε 2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις, τη μαγιά , τη ζάχαρη και το αλάτι . Προσθέτετε το ζεστό μείγμα γάλακτος-νερού και στη συνέχεια τα αυγά που έχετε χτυπήσει από πριν. Ανακατεύετε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν .
Δείτε επίσης....
Στη συνέχεια, και ενώ ζυμώνετε με το χέρι ή με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέτετε στο μείγμα 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις και συνεχίζετε το ζύμωμα μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στο μπολ και να είναι μόνο ελαφρώς κολλώδης στην αφή (δεν πειράζει αν κολλάει ελάχιστα στα δάχτυλά σας ). Αν χρειάζεται προσθέτετε ελάχιστο αλεύρι ή νερό, στο τέλος πάντως πρέπει να έχετε μια λεία και ελαστική ζύμη.
Κάνετε τη ζύμη μπάλα και την τοποθετείτε σε ένα λαδωμένο μπολ . Την καλύπτετε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο περίπου 1 έως 2 ώρες .
Αφού η ζύμη έχει διπλασιαστεί σε όγκο τη ζυμώνετε και πάλι, για πολύ λίγο, με τα χέρια σας και την αφήνετε για λίγα λεπτά να ξεκουραστεί. Τη χωρίζετε σε 6 κομμάτια και την πλάθετε σε ίσες μπάλες . Τοποθετείτε τα ψωμάκια σε ένα ταψί που έχετε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί . Τα αφήνετε και πάλι σε ζεστό μέρος περίπου 30’ με 60’ για να φουσκώσουν λίγο ακόμα .
Όταν είναι έτοιμα τα αλείφετε με αυγό και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 -200˚C για περίπου 10’ μέχρι να ροδίσουν.
Τοποθετείτε σε κάθε ψωμάκι από ένα φύλλο μαρουλιού, τα μπιφτέκια, 2 φέτες ντομάτα, τη φέτα και σερβίρετε.
ΠΗΓΗ : icookgreek.com