Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Το αντικρυστό ψήσιμο αρνιού ή κατσικιού είναι έθιμο που προήλθε από τις ανάγκες των βοσκών

αλλά και όσων για κάποιο λόγο είχαν πάρει τα βουνά στην Κρήτη. Το συναντήσαμε και το ζήσαμε και στην Ρούμελη, στο όρος Οίτη και στο χωριό Κουμαρίτσι, το Πάσχα του 2015. Σε υψόμετρο 840 μέτρα, στις πλαγιές της Οίτης με θέα στο Μαλιακό, κάποιοι πήραν τα βουνά για να περάσουν τις Άγιες μέρες του Πάσχα. Συνδύασαν το θρησκευτικό μέρος των ημερών με το γαστρονομικό, ψήνοντας αρνιά στη σούβλα.

Ωστόσο στην πορεία προέκυψε το ψήσιμο να πάρει Κρητική μορφή, όχι βέβαια λόγω τοπικού εθίμου, αλλά λόγω ανάγκης..αφού η πύρα από τα κάρβουνα κάποια στιγμή τελειώνει.. Για αυτό όμως υπάρχουν πολλοί τρόποι ψησίματος και στην κατάλληλη στιγμή επιστρατεύτηκε ο αντικρυστός από τα Ανώγεια να κάνει Πάσχα στο Κουμαρίτσι.

Πηγή:lamiastar.gr