Επίσκεψη του Δ.Βέττα στις Βαρδάτες
Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 29 Μαρτίου του 2018 επίσκεψη του Βουλευτή του Ν. Φθιώτιδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Δημήτρη Βέττα, του Προέδρου Γιώργου Καρέτσου και του Διευθύνοντος Συμβούλου Θανάση Βλάχου του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, στις Βαρδάτες Φθιώτιδας και στη συνέχεια στην έδρα του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Στυλίδας.
Δείτε επίσης....
Στις Βαρδάτες υλοποιήθηκε συνάντηση με τον ερευνητή κ. Γιάννη Μάνθο και τους υπολοίπους εργαζομένους στο Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης & Φυτογενετικών Πόρων / Τμήμα Ακροδρύων Βαρδατών, όπου έγινε ενημέρωση για τις καλλιέργειες φιστικιών, καρυδιών και βαμβακιών σε έκταση περίπου 250 στρεμμάτων. Στη συζήτηση τέθηκαν οικονομοτεχνικά θέματα που αφορούν τη στατική ενίσχυση, ανακαίνιση και συντήρηση του κτιρίου και προτάθηκε να γίνει εισήγηση στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για τον σκοπό αυτό.
Επίσης παρουσιάσθηκαν σκέψεις για σύσταση - δημιουργία ΚΟΙΝΣΕΠ με σκοπό τη χρήση των καλλιεργήσιμων στρεμμάτων, την υλοποίηση συνεργασίας μέσω του ΜΕΤΡΟΥ 16 του ΠΑΑ όπως και την εκμετάλλευση των υποδομών με σκοπό τη μεταποίηση μετά τη συλλογή του καρπού και ειδικότερα στα στάδια της αποφλοίωσης, του σπασίματος του κλειστού καρπού, της διαλογής και του ψησίματος των καρυδιών και φιστικιών.
Έγινε αναφορά στην αξιοποίηση των Κέντρων Δήμητρα, για ενίσχυση της κατάρτισης είτε με επιπλέον ώρες διδασκαλίες των προγραμμάτων νέων αγροτών σε θέματα που αφορούν το πολλαπλασιαστικό υλικό, τις δασώδεις καλλιέργειες είτε με την εφαρμογή νέων ερευνητικών προγραμμάτων.
Κατά την επίσκεψη του Δημήτρη Βέττα, του Προέδρου Γιώργου Καρέτσου και του Διευθύνοντος Συμβούλου Θανάση Βλάχου του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Στυλίδας, όπου παρίσταται το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνεταιρισμού και διάφοροι υπηρεσιακοί παράγοντες, συζητήθηκε η εξέλιξη της σύμπραξης του συνεταιρισμού με τις υφιστάμενες υποδομές του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ όπως το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου στα Χανιά, το Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών Πόρων στη Θέρμη και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων στην Λυκόβρυση.
Επίσης τέθηκε στη θεματολογία της συνάντησης ο ορισμός προτάσεων για την αξιοποίηση της ποικιλίας της ελιάς και οι από κοινού ενέργειες, υπό την προϋπόθεση ορισμένων κριτήρια.
Τέλος, έγινε αναφορά στο θέμα της εγκατάστασης και λειτουργίας μετεωρολογικού σταθμού στην περιοχή.
Ενόψει των προεκτεθέντων, συμπερασματικά αναφέρθηκε ότι πρέπει να γίνουν ενέργειες για τη βρώσιμη ελιά διότι έχουν εντοπιστεί προβλήματα στον παραδοσιακό ελαιώνα της περιοχής, να υποβληθεί μια έκθεση καταγραφής αναγκών από τον συνεταιρισμό, να ξεκινήσει μια πρώτη φάση συνεργασίας με συγκεκριμένα θέματα και η επόμενη συνάντηση να γίνει με τους ερευνητές από τα εμπλεκόμενα ινστιτούτα και τον συνεταιρισμό, για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων.