Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

giannis oikonomou

Ερώτηση η οποία μπορεί να αποτελέσει το 1ο βήμα για την ίδρυση Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας με έδρα τη Λαμία κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Οικονόμου.

Η ερώτηση απευθύνεται προς το Υπουργείο Παιδείας και αφορά τη Σύσταση του Ακαδημαϊκού Συμβούλιου Εκπαίδευσης και Έρευνας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (Α.Σ.Ε.Ε.Π.Σ.Ε ) το οποίο συγκροτείται με υπουργική απόφαση και έχει από το νόμο την ευθύνη και την αρμοδιότητα -ανάμεσα στα άλλα- να μελετήσει και να προτείνει την ίδρυση Πανεπιστημίου στη Στερεά.

Παρά το γεγονός ότι ο νόμος κατακερματισμού του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας που προβλέπει τη συγκρότηση του εν λόγω συμβουλίου είναι σε ισχύ από τις 29/1/2019 η προηγούμενη κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός κ. Γαβρόγλου δεν εξέδωσαν την υπουργική απόφαση που απαιτούνταν.

Η ερώτηση του Γιάννη Οικονόμου αφορά τις προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με τη σύσταση του Α.Σ.Ε.Ε.Π.Σ.Ε το οποίο αποτελεί ένα θεσμικά κατοχυρωμένο όχημα που μπορεί να οδηγήσει στην ίδρυση Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας με έδρα τη Λαμία.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης.

ΠΡΟΣ: Την κα Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Σύσταση του Ακαδημαϊκού Συμβούλιου Εκπαίδευσης και Έρευνας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

Με το νόμο 4589/19 “Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις” καταργήθηκε και κατακερματίστηκε το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.

Συγκεκριμένα το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Στερεάς Ελλάδας (Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας) καταργήθηκε από την έναρξη ισχύος του νόμου 4589/19 ως αυτοτελές νομικό πρόσωπο και εντάχθηκε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.).  Κατ’ εξαίρεση τα Τμήματα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού και Διοίκησης, Οικονομίας και Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων του Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας εντάχθηκαν στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ενώ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας εντάχθηκαν τα Τμήματα Ηλεκτρονικών Μηχανικών ΤΕ, Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ, Νοσηλευτικής και Φυσικοθεραπείας.

Με τον τρόπο αυτό η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος είναι η μοναδική περιφέρεια που δεν έχει έδρα πανεπιστημίου.

Στο συγκεκριμένο νόμο, (άρθρο 34) προβλέπεται η σύσταση Ακαδημαϊκού Συμβουλίου Εκπαίδευσης και Έρευνας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (Α.Σ.Ε.Ε.Π.Σ.Ε). Το συμβούλιο αυτό ανάμεσα στα άλλα έχει την αρμοδιότητα (αρ 34 παρ 4α) «να μελετά τις προϋποθέσεις ίδρυσης ΑΕΙ και Ερευνητικών Κέντρων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας , εκπονεί σχετική έκθεση βιωσιμότητας και εισηγείται μέχρι τις 31.12.2020 στον Υπουργό Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων την ίδρυση τους…»

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται η κυρία υπουργός

  • Από την 29/1/2019 που είναι σε ισχύ ο νόμος 4589/19 μέχρι σήμερα έχει συσταθεί το Ακαδημαϊκό Συμβούλιο Εκπαίδευσης και Έρευνας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας;
  • Εάν όχι προτίθεται το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων να προχωρήσει στη σύσταση του παραπάνω συμβουλίου που αποτελεί ένα θεσμικά κατοχυρωμένο όχημα που μπορεί να οδηγήσει στην ίδρυση Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας με έδρα τη Λαμία;