Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

natura sperxios

Ερώτηση για την επανοριοθέτηση της ζώνης Natura στην κοιλάδα του Σπερχειού κατέθεσε ο βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Οικονόμου προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη.

Το θέμα είχε τεθεί πρόσφατα στον Γιάννη Οικονόμου από τη Δημοτική Αρχή Μακρακώμης και αφορά τον τρόπο με τον οποίο έγινε η οριοθέτηση της ζώνης Natura γύρω από την κοιλάδα του Σπερχειού ποταμού, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου, γεγονός που έχει επιφέρει ορισμένα σοβαρά προβλήματα στην αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής.

Συγκεκριμένα η νότια πλευρά της ζώνης επεκτείνεται μέχρι τις παρυφές του όρους Γουλινά καλύπτοντας σχεδόν όλη την περιοχή του Αναδασμού Δυτικής Βίστριζας με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πραγματοποιηθούν επενδύσεις ούτε χαμηλής όχλησης. Αντίθετα από την Βόρεια πλευρά  η ζώνη εκτείνεται παράλληλα με τον Σπερχειό, σε μικρή απόσταση από αυτόν.

Με δεδομένα τα παραπάνω ο Γιάννης Οικονόμου ρωτάει τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

Εξετάζει η κυβέρνηση κάποιες αλλαγές στο καθεστώς Natura κυρίως σε ότι αφορά την χωροθέτηση και τις επιτρεπόμενες δραστηριότητες;

Συγκεκριμένα για την περιοχή της δυτικής Φθιώτιδας θα ήταν εφικτό να περιοριστεί η ζώνη Natura στη νότια πλευρά του Σπερχειού, όσο περίπου και στην βόρεια έτσι ώστε και ο πυρήνας του Σπερχειού να μην θίγεται από περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αλλά και να υπάρξουν οφέλη για την περιοχή από δραστηριότητες που θα επιτραπεί να αναπτυχθούν;