Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

voskotopia

Τον κίνδυνο αποκλεισμού των κτηνοτρόφων από μια πιθανή κατανομή εθνικού αποθέματος  «δικαιωμάτων» επισημαίνει ο βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Οικονόμου με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Συγκεκριμένα οι κτηνοτρόφοι «ενεργοποιούν» με την κατοχή ζώων τους εκτάσεις βοσκοτόπων ώστε να πληρωθούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τα «βοσκοτοπικά» τους δικαιώματα. Τα δικαιώματα αυτά ήταν μειούμενα, για το σύνολο των κτηνοτρόφων της χώρας, από το 2015 έως το 2019.

Το 2016 μετά από πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την έννοια του βοσκοτόπου από την Ε.Ε. και την μείωση των συνολικά διαθέσιμων εκτάσεων που μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως βοσκότοποι στη χώρα, την ευθύνη του καταμερισμού των εκτάσεων βοσκοτόπων την ανέλαβε αποκλειστικά ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Με την ισχύουσα μέθοδο, όπως προκύπτει από στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, προσδιορίζεται σε κάθε κτηνοτρόφο έκταση μικρότερη από αυτή που πραγματικά ενεργοποιεί και όχι αυτή που αναλογεί στον αριθμό του ζωικού του κεφαλαίου έτσι ώστε να είναι ίση με τον αριθμό των δικαιωμάτων που χρειάζεται για να πληρωθεί κανονικά τις επιδοτήσεις του. 

Έτσι σε μια πιθανή κατανομή εθνικού αποθέματος – το οποίο δημιουργήθηκε και εξαιτίας της μείωσης των δικαιωμάτων των κτηνοτρόφων το προηγούμενο διάστημα - όλοι οι κτηνοτρόφοι της χώρας μένουν εκτός κατανομής, γιατί ακόμη και αν τους δοθούν επιπλέον στρέμματα βοσκοτόπου θα είναι αδύνατον να τα ενεργοποιήσουν.

Με βάση τα παραπάνω ο Γιάννης Οικονόμου ρωτάει τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

Θα γίνει κατανομή του εθνικού αποθέματος βοσκοτοπικών δικαιωμάτων;

Υπάρχει και αν ναι σε τι μέγεθος αριθμός δηλώσεων ΟΣΔΕ 2019 στις οποίες ενώ δεν υπάρχει καθόλου ζωικό κεφάλαιο, υπάρχει δήλωση έκτασης βοσκοτόπου με κωδικό ποικιλίας «9002 – ΒΟΣΚΟΤΟΠΟΣ ΣΕ ΚΑΛΗ ΚΑΤΑΣΤΆΣΗ» ;

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση ώστε στο ενδεχόμενο καταμερισμό δικαιωμάτων από το εθνικό απόθεμα και με βάση την ισχύουσα μέθοδο να αποτραπεί η επιζήμια για τους πραγματικούς κτηνοτρόφους αλλά και την κτηνοτροφία εξέλιξη, όσοι κατέχουν απλώς γη χωρίς καθόλου ζωικό κεφάλαιο να καταστούν δικαιούχοι υπέρογκων ποσών ενώ οι πραγματικοί κτηνοτρόφοι να μείνουν εκτός κατανομής εθνικού αποθέματος;

Περισσότερα...