Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

ergates gis

Κοινή ερώτηση κατέθεσαν προς τον Υπουργό Εργασίας Ιωάννη Βρούτση, ο Βουλευτής ΝΔ Φθιώτιδας Θέμης Χειμάρας μαζί με τους Βουλευτές Ημαθίας Α. Μπαρτζώκα, Λακωνίας Ν. Κρητικό, Πέλλας Β. Βασιλειάδη, Μεσσηνίας Π. Μαντά, Μεσσηνίας Μ. Χρυσομάλλη και Δράμας Κ. Μπλουχό, σχετικά με το καθεστώς εργασίας και ασφάλισης των εργατών γης που προέρχονται από τρίτες χώρες.

Οι Βουλευτές, όλοι προερχόμενοι από περιοχές κατ’ εξοχήν αγροτικές όπως είναι και η Φθιώτιδα, θίγουν ένα βασικό πρόβλημα των αγροτών που κάθε χρόνο, δυσκολεύονται να ακολουθήσουν την απαιτούμενη διαδικασία για την απασχόληση εποχιακού εργατικού δυναμικού στις αγροτικές εκτάσεις τους, μένοντας συχνά με λιγότερους εργάτες από τους απαιτούμενους.

Αναλυτικά, μέσα από την ερώτησή τους, οι Βουλευτές ζητούν να απλοποιηθεί το σύνθετο νομικό πλαίσιο για την πρόσκληση των εργατών γης, καθώς και η διαδικασία καταγραφής τους στον Πίνακα Προσωπικού, και να εξεταστεί το ενδεχόμενο ενός πιο ευνοϊκού καθεστώτος ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους, ενόψει του επικείμενου σχετικού νομοσχεδίου που ετοιμάζει το Υπουργείο Εργασίας.

Σε δήλωσή του, ο Θέμης Χειμάρας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Στόχος μας είναι να κάνουμε τη ζωή των αγροτών μας πιο εύκολη, λύνοντας σταδιακά τα μεγάλα και μικρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Με την κοινή ερώτηση που καταθέσαμε μαζί με φίλους και συναδέλφους Βουλευτές, ζητάμε να απλοποιηθεί το καθεστώς πρόσκλησης των εργατών γης τρίτων χωρών, να εξορθολογιστεί το ασφαλιστικό πλαίσιο και η διαδικασία καταγραφής τους στον Πίνακα Προσωπικού, προς όφελος των παραγωγών. Για να διασφαλίζεται, κάθε φορά, το απαραίτητο εποχιακό προσωπικό και, κυρίως, η έγκαιρη αποκομιδή της σοδιάς.»