Γιάννης Οικονόμου: Επανεκκίνηση με ένα «πράσινο» μοντέλο βιώσιμης Ανάπτυξης
Με την ομιλία του βουλευτή Φθιώτιδας Γιάννη Οικονόμου -ως εισηγητή της πλειοψηφίας -άνοιξε η συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος με τίτλο ”Εκσυγχρονισμός της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.
Δείτε επίσης....
Στον πρόλογο της ομιλίας του ο κ. Οικονόμου ανέφερε πως το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος συνιστά μια μεγάλη τομή στην περιβαλλοντική νομοθεσία της χώρας, έρχεται ακριβώς τη στιγμή που υπάρχει η ανάγκη για μια ουσιαστική επανεκκίνηση σε όλα τα επίπεδα και εισάγει μια σειρά από αποτελεσματικές και τολμηρές ρυθμίσεις.
Με τον τρόπο αυτό η πολιτική μας ξεπερνά την παλιά αντίληψη που φέρνει σε αντίθεση την οικονομική ανάπτυξη με το περιβάλλον και οδηγεί έτσι σε ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης που αξιοποιεί, αναδεικνύει και περιφρουρεί το μεγάλο μας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, τον φυσικό πλούτο της πατρίδας μας.
Ποια είναι μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά του μοντέλου αυτού:
Ένας χωροταξικός σχεδιασμός με σεβασμό στη βιοποικιλότητα, η όλο και μεγαλύτερη χρησιμοποίηση της καθαρής ενέργειας στην επιχειρηματικότητά αλλά και την καθημερινότητα, η ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών και των κτιρίων, η προώθηση της ανακύκλωσης στην πηγή και της επαναχρησιμοποίησης των υλικών, η αποτελεσματική διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών ώστε να συνδυάζουμε αρμονικά την προστασία τους και την ορθολογική οικονομική ανάπτυξη, η βελτίωση της ποιότητας ζωής και η προστασία του φυσικού οικοσυστήματος μέσα από την διαχείριση των αποβλήτων και απορριμμάτων.
Ένα μοντέλο που οδηγεί στην προσέλκυση πράσινων επενδύσεων και τη δημιουργία πολλών και καλών θέσεων εργασίας.
Αν πραγματικά θέλουμε μια τέτοια ανάπτυξη για την χώρα μας τότε πρέπει να αναλογιστούμε όλοι αν η σημερινή κατάσταση και πολύ περισσότερο αν η ακινησία, τις υποστηρίζει.
Δηλαδή αν τα 4 χρόνια που χρειάζονται για άδεια φ/β εγκαταστάσεων και τα 8 για αιολικά πάρκα βοηθούν τις επενδύσεις και την γρήγορη εξάπλωση των ΑΠΕ, αν τα 8 χρόνια που απαιτούνται για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις ωφέλησαν σε τίποτα την προστασία του περιβάλλοντος την ώρα που οδήγησαν σε ναυάγιο εκατοντάδες επενδυτικές προσπάθειες, αν τα μπάζα στα πεζοδρόμια και τα ρέματα και οι λόφοι σκουπιδιών στα νησιά συνιστούν ποιότητα ζωής, αν οι αδιαφανείς αυθαίρετες και προσωποκεντρικές ρυθμίσεις για χρήσεις γης σε προστατευόμενες περιοχές τους παρέχουν την προστασία και την αξιοποίηση που τους πρέπει.
Για μας, για τον πρωθυπουργό, την ηγεσία του ΥΠΕΝ, την κυβερνητική πλειοψηφία η απάντηση σε αυτά είναι η αντιμετώπιση των στρεβλώσεων που τα δημιουργούν και όχι οι ιδεοληψίες, οι αγκυλώσεις ή ακόμα και οι φόβοι για αυτό που αλλάζει, είναι που δίνει περιεχόμενο στις περιβαλλοντικές ευαισθησίες, στις οικολογικές ανησυχίες και στην επιδίωξη της αειφορίας και της πράσινης ανάπτυξης.
Στη συνέχεια της ομιλίας του ο βουλευτής ανέπτυξε το σύνολο των παρεμβάσεων του νομοσχεδίου που μεταξύ άλλων προβλέπουν:
- Τη ριζική απλοποίηση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων
- Τη μεγάλη μείωση του χρόνου για την αδειοδότηση ΑΠΕ
- Την υιοθέτηση νέου ευρωπαϊκού μοντέλου διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών με την ίδρυση του ΟΦΥΠΕΚΑ
- Τις ρυθμίσεις για τις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000
- Την αντιμετώπιση των προβλημάτων των δασικών χαρτών και των οικιστικών πυκνώσεων
- Τις πολύ σημαντικές παρεμβάσεις που αφορούν τη διαχείριση των αποβλήτων
- Την ενσωμάτωση στην Ελληνική νομοθεσία ευρωπαϊκών οδηγιών
Κλείνοντας την ομιλία του ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε πως διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για τον αναπροσανατολισμό της ελληνικής οικονομίας προς ένα αναπτυξιακό πρότυπο σεβασμού στους φυσικούς πόρους υψηλής καινοτομίας και αξιοποίησης του φυσικού μας πλούτου.