Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

oikonomou vouli

Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε ο βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Οικονόμου στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και στο επίκεντρο της ομιλίας του βρέθηκαν η θεσμοθέτηση του μηχανισμού καταπολέμησης του παρεμπορίου, η ανάγκη στήριξης της ρευστότητας των εμπορικών επιχειρήσεων και η δυνατότητα που δίνει το εν λόγω νομοσχέδιο για την υλοποίηση επενδύσεων σε ακίνητα του δημοσίου και των ΟΤΑ, με βάση το μοντέλο που εφαρμόζεται για τις μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις.

Στην αρχή της ομιλίας του ο Γιάννης Οικονόμου αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα με το παρεμπόριο που προκαλεί ραγδαία απαξίωση των προϊόντων, πλήττοντας τόσο τους καταναλωτές όσο και τις επιχειρήσεις. «Είναι απολύτως ξεκάθαρο το πόσο σημαντικό είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού, της ΔΙΜΕΑ,  που αξιοποιεί την εμπειρία αλλά και τις επιτυχίες των δομών ελέγχου που υπήρχαν μέχρι τώρα, αλλά ταυτόχρονα ενισχύεται και αναβαθμίζεται. Η δημιουργία της ΔΙΜΕΑ είναι ένα πολύ θετικό βήμα. Με τον απαραίτητο επιχειρησιακό σχεδιασμό που θα λαμβάνει υπόψιν το σύνολο της πληροφόρησης και με την έμφαση που πρέπει να δίδεται στην αυστηρή εφαρμογή των νομοθετικών προβλέψεων και των προθεσμιών, μπορούμε να πετύχουμε ακόμα πιο σημαντικά αποτελέσματα από αυτά που συστηματικά καταφέρνουμε το τελευταίο διάστημα» τόνισε ο βουλευτής Φθιώτιδας.

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Γιάννης Οικονόμου μίλησε για τα προβλήματα ρευστότητας που έχει να αντιμετωπίσει το οργανωμένο εμπόριο και που αποτελούν μια από τις παράπλευρες απώλειες της πανδημίας του κορωνοϊού επαναφέροντας από το βήμα της Βουλής την πρόταση του για τη θεσμοθέτηση ειδικού ακατάσχετου τροφοδότη λογαριασμού για τις επιχειρήσεις ένα ζήτημα που έχει θέσει μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου από την 1η Ιουνίου.

Στο τελευταίο μέρος της ομιλίας του ο Γιάννης Οικονόμου μίλησε για το άρθρο 43 του νομοσχεδίου και για τη δυνατότητα υλοποίησης επενδύσεων σε ακίνητα του δημοσίου και των ΟΤΑ, που αφορούν σημαντικά αναπτυξιακά έργα με βάση το μοντέλο που εφαρμόζεται για τις μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις.

«Μετά το βήμα αυτό όμως χρειάζεται πολύ δουλεία και μεγάλη προσπάθεια για να αντιμετωπίσουμε τα εμπόδια και τον παραλογισμό που κυριαρχούν σε ότι αφορά την αξιοποίηση μιας σειράς από ακίνητα που σχετίζονται με το Δημόσιο ή τους ΟΤΑ και ενώ θα μπορούσαν να είναι αναπτυξιακοί πόλοι, βρίσκονται σε αδράνεια ή υπό-αποδίδουν» σημείωσε ο βουλευτής φέρνοντας χαρακτηριστικά παραδείγματα από τη Φθιώτιδα όπως τα ιαματικά και το οικόπεδο στα Λουτρά Υπάτης, τα Λουτρά στο Πλατύστομο, το οικόπεδο του ΕΟΤ στα Καμένα Βούρλα όπου επικρατεί πλήρης απαξίωση, τη στασιμότητα που επικρατεί στην υπόθεση της ΠΕΛ αλλά και την επιλογή να εγκατασταθεί δομή φιλοξενίας προσφύγων στις Θερμοπύλες.  

«Υπάρχουν λοιπόν ζητήματα που αφορούν και την αποτελεσματικότητα αλλά και την λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ η οποία σε ότι αφορά την περιοχή μου, τη Φθιώτιδα, είναι τουλάχιστον προβληματική κυρίως ως προς τη φιλοσοφία και τη στρατηγική. Και μιλάω για φιλοσοφία και στρατηγική γιατί, φυσικά και είναι απαραίτητες και κρίσιμες για την ανάπτυξη της χώρας οι επενδύσεις όπως αυτή του Ελληνικού που έχει απασχολήσει πολλές φορές αυτή την αίθουσα αλλά το ίδιο σημαντικές είναι και οι επενδύσεις που χρειάζεται η Ελληνική περιφέρεια προκειμένου να μπορέσει μετά από χρόνια επενδυτικού κενού να ξαναμπεί σε τροχιά ανάπτυξης.» καταλήγει ο Γιάννης Οικονόμου.