Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

oikonomou vouli

Ερώτηση για την αιφνιδιαστική άφιξη των προσφύγων στα Καμένα Βούρλα κατέθεσε ο βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Οικονόμου προς τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στην ερώτηση του ο Γιάννης Οικονόμου, την Τετάρτη 23/9/2020 εμφανίστηκαν στην πόλη των Καμένων Βούρλων δύο λεωφορεία με πρόσφυγες με σκοπό να διαμείνουν σε ξενοδοχείο της περιοχής  το οποίο τα τελευταία χρόνια ήταν κλειστό.  Η άφιξη της συγκεκριμένης ομάδας προσφύγων έγινε εντελώς αιφνιδιαστικά, δεν ήταν σε γνώση της τοπικής δημοτικής αρχής με συνέπεια να προκαλέσει έντονη ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής αλλά και αντιδράσεις.

Σε Δελτίο Τύπου του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, συνεχίζει ο βουλευτής, που δημοσιεύτηκε στις 23/9/2020 με θέμα την «Μετεγκατάσταση αναγνωρισμένων προσφύγων σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» αναφέρεται πως “το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προετοιμάζει την μετεγκατάσταση αναγνωρισμένων προσφύγων σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προσφέρθηκαν, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης, να συμβάλουν στην αποσυμφόρηση των νησιών μας.  Για το σκοπό αυτό, για διάστημα μερικών εβδομάδων, θα χρησιμοποιηθούν ξενοδοχειακές μονάδες στην ηπειρωτική Ελλάδα, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες. Υπενθυμίζουμε ότι το πρόγραμμα φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και προσφύγων σε ξενοδοχεία ολοκληρώνεται εντός του 2020.”

Όπως έχουν δείξει και άλλα περιστατικά σχετικά με το προσφυγικό-μεταναστευτικό στην περιοχή μας, οι αιφνιδιασμοί δεν βοηθούν. Αντίθετα οι πειστικές απαντήσεις και οι υπεύθυνες θέσεις είναι που απαιτούνται σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, σημειώνει ο κ. Οικονόμου.

Με βάση τα παραπάνω ο Γιάννης Οικονόμου ρωτάει τον κ. υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου:

  • Είναι σε γνώση του υπουργείου οι συμφωνίες μίσθωσης μεταξύ του ΔΟΜ ή ΜΚΟ και ιδιοκτητών ξενοδοχειακών μονάδων ανά την επικράτεια προκειμένου να φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες που βρίσκονται στο πλαίσιο της παραπάνω ανακοίνωσης;
  • Είναι ενήμερες οι κατά τόπους δημοτικές αρχές για τις εν λόγω συμφωνίες αλλά και για τις αφίξεις προσφύγων σε ξενοδοχειακές δομές στα όρια των περιοχών τους;