Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

oikonomou vouli

Ερώτηση για τους αγρότες του Δήμου Δομοκού που ενώ έχουν πληγεί από τον Ιανό μένουν εκτός από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 κατέθεσε ο βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Οικονόμου προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Όπως αναφέρει στην ερώτηση του ο Γιάννης Οικονόμου η κυβέρνηση στο πλαίσιο της ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα που πλήττεται εξίσου με τους άλλους κλάδους από τις συνέπειες της πανδημίας, ενέταξε τους αγρότες στους δικαιούχους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4.

Σύμφωνα με την υπ αριθμ. ΓΔΟΥ 295 απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης (ΦΕΚ Β΄5207/25-11-2020) στις προϋποθέσεις χορήγησης της ενίσχυσης με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής ειδικά για τις πληγείσες από τον "ΙΑΝΟ" περιοχές, δύναται να είναι δικαιούχοι λήπτες της ενίσχυσης και στην περίπτωση που δεν παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών τους κατά τα αναφερόμενα στην παρούσα περίπτωση δυνάμει του Κανονισμού De minimis.

Ως περιοχές που έχουν πληγεί από τον «Ιανό» ορίζονται όπως αυτές οριοθετούνται στην απόφαση Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε./10330/Α325/07.10.2020 (Β’4431). Στην εν λόγω απόφαση που αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας, ενώ αναφέρονται οι περιοχές των Δήμων Λαμιέων και Μακρακώμης που επλήγησαν από τον «Ιανό» δεν αναφέρεται ο Δήμος Δομοκού.

Αυτό έχει ως συνέπεια οι αγρότες του Δήμου Δομοκού των οποίων οι καλλιέργειες καταστράφηκαν από τον «Ιανό» να μένουν εκτός των ενισχύσεων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4 παρά το γεγονός ότι οι ζημιές στις καλλιέργειες τους έχουν καταγραφεί από τον ΕΛΓΑ και έχει ξεκινήσει και η καταβολή των σχετικών αποζημιώσεων. 

Ο Δήμος Δομοκού έχει πληγεί στο σύνολό του από την θεομηνία του «Ιανού» τον περασμένο Σεπτέμβριο και έχει κηρυχτεί από την πρώτη στιγμή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης από την ΓΓ Πολιτικής Προστασίας (Αρ. Πρωτ. 6916 20- 09 -2020). Δεν συμπεριλαμβάνεται όμως στις περιοχές που ορίζει η απόφαση Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε./10330/Α325/07.10.2020(Β’4431) ενώ και στον Ν. 4728 (ΦΕΚ Α΄ 186/2020)στις περιοχές που επλήγησαν από τον Ιανό συμπεριλήφθηκε μόνο η κοινότητα του Αγ. Στεφάνου Δομοκού και όχι το σύνολο των περιοχών του Δήμου Δομοκού που επλήγησαν.

Με βάση τα παραπάνω ο Γιάννης Οικονόμου ρωτάει τους κ. κ. υπουργούς

- Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να διορθώσει άμεσα το λάθος προκειμένου και οι αγρότες του Δήμου Δομοκού που επλήγησαν από τον Ιανό να καταστούν δικαιούχοι της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4;

- Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να καταστούν δικαιούχοι στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 οι αγρότες από τις εν λόγω περιοχές που επλήγησαν από τον Ιανό;