Ενεργοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για τις ζημιές από τον παγετό ζητούν Ελλάδα, Γαλλία και Ιταλία
Ενεργοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων με στόχο την ανακούφιση των αγροτών που υπέστησαν ζημιές από τον πρωτοφανή παγετό του Μαρτίου και του Απριλίου, ζητούν Ελλάδα, Γαλλία και Ιταλία, με κοινή επιστολή τους προς τον Επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ και τον Επίτροπο Προϋπολογισμού.
Δείτε επίσης....
Οι τρεις υπουργοί ζητούν την ενεργοποίηση του άρθρου 221 του Κανονισμού για την ενιαία κοινή οργάνωση αγοράς (ΚΟΑ) και υπενθυμίζουν στην επιστολή τους ότι το άρθρο έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε έκτακτες περιπτώσεις, για παράδειγμα το 2018, στην περιοχή της Βαλτικής, κάτι που αποτελεί προηγούμενο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως νομική βάση για παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα Υπουργεία των τριών χωρών ζητούν την παροχή εθνικής βοήθειας προς τους πληγέντες και προτείνουν και την τροποποίηση του άρθρου 71 παράγραφος 8, η οποία αποσκοπεί να δώσει τη δυνατότητα σε εκείνα τα κράτη μέλη που το επιθυμούν να στοχεύσουν ένα μικρό μέρος των άμεσων πληρωμών που διατίθεται σε κάθε κράτος μέλος, ώστε να δημιουργηθεί δίχτυ ασφαλείας για όλες τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, ενόψει καταστροφικών γεγονότων.
«Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας του Μαρτίου και της πρώτης Απριλίου, απρόσμενα περιστατικά παγετού στη Γαλλία, στην Ελλάδα και στην Ιταλία προκάλεσαν τεράστιες άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις στις γεωργικές παραγωγές στις χώρες μας. Οι πρώτες προκαταρκτικές εκτιμήσεις δείχνουν πρωτοφανείς ζημιές ιδιαίτερα στον τομέα του οίνου, των φρούτων και των λαχανικών. Επιπλέον, οι ζημίες αναμένεται να έχουν επακόλουθο σημαντικό αντίκτυπο στη μεταποιητική βιομηχανία και αναπόφευκτα στις εξαγωγικές δραστηριότητες», τονίζουν οι τρεις Υπουργοί στην επιστολή τους.
Στη Φθιώτιδα, ο παγετός του Μαρτίου και του Απριλίου επηρέασε τις παραγωγές σε ακτινίδια, ρόδια, αμύγδαλα, ελιές καθώς και άλλα προϊόντα, ιδιαίτερα στη Δυτική Φθιώτιδα και τη Λοκρίδα. Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιάννης Οικονόμου, επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι όλοι οι παραγωγοί που επλήγησαν θα αποζημιωθούν άμεσα. «Το εύρος της ζημιάς αλλά και η ένταση του φαινομένου ήταν τέτοια που οφείλουμε να αναζητήσουμε κάθε δυνατό τρόπο στήριξης των παραγωγών, γι’ αυτό το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανέλαβε την πρωτοβουλία της κοινής επιστολής με την Ιταλία και τη Γαλλία, έτσι ώστε όλες οι καλλιέργειες που επλήγησαν να αποζημιωθούν έγκαιρα και δίκαια».
«Οι επιπτώσεις του παγετού αποτελούν μια ακόμη σημαντική επιβάρυνση σε έναν ήδη αποδυναμωμένο τομέα που έχει επηρεαστεί σημαντικά από τις συνέπειες της πανδημίας COVID-19. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επαναλάβαμε την ανάγκη για έκτακτη υποστήριξη σε αυτόν τον τομέα», υπογραμμίζουν οι 3 υπουργοί.
Τέλος, οι Υπουργοί των 3 χωρών τονίζουν: «Τώρα είναι η στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση να δείξει ότι βρίσκεται στο πλευρό των αγροτών για να αντιμετωπίσουν αυτή τη δύσκολη κατάσταση», συμπληρώνοντας ότι πρέπει επειγόντως να συζητηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο βιώσιμοι και ανθεκτικοί μηχανισμοί για την καλύτερη προστασία και υποστήριξη των αγροτών και των παραγωγών, καθώς παρόμοια γεγονότα, τα οποία συνδέονται άμεσα με την κλιματική αλλαγή, αναμένεται να δοκιμάζουν τον γεωργικό τομέα συχνότερα και πιο έντονα στο εγγύς μέλλον.