Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Άνοιξε τις πύλες του το Κάστρο της Υπάτης με μία λιτή και συγκινητική τελετή ιδιαίτερα για την ομάδα που εργάστηκε για να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο της αποκατάστασης και ανάδειξης του Μεσαιωνικού κάστρου με την πλούσια ιστορία .

Το έργο, ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας - Ηπείρου (EΣΠΑ 2007-2013), υλοποιήθηκε απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την 24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων/Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, από το 2011 έως το 2015.

 

Πραγματοποιήθηκαν εργασίες αποψίλωσης, καθαρισμού, αποχωματώσεων, διερεύνησης και αποκάλυψης των αρχαιολογικών καταλοίπων για τη συλλογή πρόσθετων στοιχείων για τη δομή, την οργάνωση και την ασφαλή χρονολόγηση της καστροπολιτείας των κτισμάτων . Για τη βελτίωση της προσβασιμότητας κατασκευάστηκαν διάδρομοι περιήγησης, πλατώματα στάσης-θέασης επισκεπτών, προστατευτικά κιγκλιδώματα και κλίμακα ανόδου. Τοποθετήθηκαν ενημερωτικές πινακίδες, εκδόθηκε έντυπο ενημερωτικό υλικό και εγκαταστάθηκε εξωτερικός ηλεκτροφωτισμός, για την ενίσχυση της εποπτικότητας και την πληρέστερη ανάδειξη του μνημείου. Τέλος, στο προαύλιο του Βυζαντινού Μουσείου Φθιώτιδας στην Υπάτη, τοποθετήθηκε τηλεσκόπιο και ενημερωτική πινακίδα σχετικά με το έργο.

Το κάστρο από σήμερα αποτελεί πόλο έλξης για μικρούς και μεγάλους αφού θα είναι πλέον ανοικτό καθημερινά και όλες τις ώρες . Αποτελεί πέρα από το ιστορικό κομάτι και την πιο κατάλληλη διαδρομή για περίπατο μέσα στο δάσος και στα βουνά της Υπάτης . Μειονέκτημα μέχρι σήμερα αποτελεί το γεγονός της πρόσβασης αφού ο δρόμος που οδηγεί μέχρι την είσοδο του Κάστρου είναι χωμάτινος και δύσβατοςτους χειμερινούς μήνες . Τόσο η προισταμένη της ΙΔ εφορείας αρχαιοτήτων Μένυ Παπακωνσταντίνου όσο και ο περιφερειάρχης Στερεάς Κώστας Μπακογιάννης στις δηλώσεις τους μετά από ερώτηση του radiomemory.gr για το θέμα τόνισαν ότι πρόκειται να λυθεί σύντομα αφού ήδη υπάρχει μελέτη για την κατασκευή του δρόμου και θα υλοποιηθεί μέσα από το πρόγραμμα .

Ξεχωριστή νότα το χορευτικό συγκρότημα <<ΑΙΝΙΑΝΕΣ >> το οποίο υπο τις οδηγίες του δασκάλού τους Αποστόλη Πουγκακιώτη παρουσίασαν 2 παραδοσιακούς χορούς που διατηρούνται για πάρα πολλά χρόνια και αναφέρονται στο Κάστρο της Υπάτης . Ο πρώτος χορός είναι ο αερινός ο οποίος αναφέρεται στην κυρά του κάστρου και χορευόταν μόνο από γυναίκες μετά το γάμο του ζευγαριού . Ο δεύτερος χορός αφιερωμένος στο κάστρο στην κυρά Ερωδιάδα . Είναι η κυρά που πήραν οι τούρκοι από το κάστρο και την πήγαν στον Σουλτάνο . Στον δρόμο συνάντησαν κίτρινες δάφνες και λέγοντας μία προσευχή η Ρωδιάδα έγιναν κόκκινες και η βασίλλισσα άσχημη και κίτρινη και ο Σουλτάνος την έριξε στα άλογα να την ποδοπατήσουν .

 

H ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΗΣ ΥΠΑΤΗΣ  βρίσκεται στην κορυφή ενός απόκρημνου βράχου στα νότια του σύγχρονου οικισμού. Σύμφωνα με τους κανόνες της μεσαιωνικής οχυρωματικής αρχιτεκτονικής, αποτελούσε μέρος ενός ολοκληρωμένου αμυντικού συστήματος, το οποίο αναπτυσσόταν στη βόρεια πλαγιά του λόφου, και το έσχατο καταφύγιο των υπερασπιστών της καστροπολιτείας σε περίπτωση επιθέσεων. Η κύρια οικοδομική φάση της κατασκευής των τειχών ανάγεται στον 13ο αι., κατά την ηγεμονία του Ιωάννη Α΄ Άγγελου Δούκα Κομνηνού του Νόθου. Οι Καταλανοί κατασκεύασαν ενδεχομένως τον κυκλικό πύργο της νοτιοδυτικής γωνίας και μερίμνησαν για τη συντήρηση των ήδη υφιστάμενων οχυρωματικών κατασκευών. Η τελευταία, πρόσκαιρη χρήση του χώρου, ως φυλακίου στρατιωτικού αποσπάσματος, ανάγεται στην περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου.

 

 

  

 

 <<Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο τόσο για την περιοχή όσο και για τον νομό >>δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας Αποστόλης Καραναστάσης προσθέτοντας πως πρέπει να γίνουν και όλα τα έργα προσβασιμότητας για να δει ο κόσμος τι κρύβει αυτή η περιοχή >>

<<Αυτές οι ημέρες είναι λίγο μαύρες και για αυτό είναι μεγάλη χαρά που είμαστε σήμερα εδώ για κάτι καλό . Είναι ένα πολύ σημαντκό έργο . Εμείς στην περιφέρεια μας έχουμε πολλούς κρυμμένους θησαυρούς. ,Αυτούς θα πρέπει να τους προστατέψουμε και να τους αναδείξουμε , πραγματικά να μετατραπούν σε πόλους επισκεψιμότητας >> τόνισε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Κώστας Μπακογιάννης   και μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την συνεργασία και την δουλειά που προσέφερε για το έργο η προισταμένη της εφορείας αρχαιοτήτων Μένυ Παπακωνσταντίνου .

Για το πλεονέκτημα που έχουμε ως περιοχή , ως δήμος και ως περιφέρεια μίλησε ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης σημειώνοντας ότι << καταφέρνουμε να αναδεικνύουμε και να παραδίδουμε στους συμπολίτες μας αυτούς τους χώρους με την καλή συνεργασία της κυρίας Παπακωνσταντίνου και της εφορείας . Αυτή η συνεργασία έφερε στην επιφάνεια αυτούς τους θησαυρούς του τόπου μας και την ιστορία τους . >>

Τα έργα γίνονται μέσα από συνεργασίες , είναι συλλογικές δουλειές και μπορούμε στην συνέχεια να τα απολαμβάνουμε όλοι μαζί τόνισε η προισταμένη εφορείας αρχαιοτήτων Μένυ Παπακωνσταντίνου και ανέλυσε τα στοιχεία της ανάδειξης του έργου που πήραν σάρκα και οστά .

 

Μεγάλη βοήθεια προσέφερε και ο προιστάμενος της εφορείας Βυζαντινών αρχαιοτήτων το 2011 Γιώργος Κακαβάς ο οποίος είναι αυτός που ενέταξε το έργο στο πρόγραμμα και ο οποίος μίλησε πολύ συγκινημένος τονίζοντας << Σήμερα είναι η μεγάλη, η λαμπρή ημέρα για το Κάστρο της Υπάτης το οποίο μετά τις εργασίες υπατεύει ξανά και κυριαρχεί ξανά στο κυρίαρχο τοπίο της γηραιάς Οίτης . Τρέξαμε όλοι έναν μαραθώνιο και πετύχαμε όλοι μαζί παρά τα προβλήματα και τις ελλείψεις που είχαμε όταν ξεκινήσαμε .>>