Οι «Υδάτινες Γέφυρες» σταμάτησαν στο Δήμο Λαμιέων
Συνέντευξη τύπου για το πρόγραμμα «ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ- Ενώνουμε τη φωνή μας
για το νερό!», της πρωτοβουλίας του Δικτύου Μεσόγειος SOS και της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) που έχει ως στόχο την προώθηση μιας νέας, συμμετοχικής κουλτούρας για το αστικό και ημιαστικό νερό παραχώρησαν σήμερα ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Μεσόγειος SOS κ. Βαγγέλης Κουκιάσας, η εκπρόσωπος του Ιδρύματος Μποδοσάκη κ. Φαίη Κουτζούκου, ο διευθυντής της ΔΕΥΑΛ Γιάννης Θεοδωρακόπουλος και η διευθύντρια της ΕΔΕΥΑ Όλγα Κουτσελίδου.
Στην τοποθέτηση του ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης σημείωσε:
«Ο Δήμος Λαμιέων καλωσορίζει τους συντελεστές του προγράμματος ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ: Ενώνουμε τη φωνή μας για το νερό!, της πρωτοβουλίας του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) που έχει ως σκοπό την προώθηση μιας νέας, συμμετοχικής κουλτούρας για το αστικό και ημιαστικό νερό.
Ένα συλλογικό αγαθό που ανήκει σε όλους και όλοι δικαιούνται ίση πρόσβαση σε αυτό. Γιατί το δικαίωμα στο νερό είναι απολύτως απαραίτητο για μια ζωή με αξιοπρέπεια ενώ είναι άμεσα συνδεδεμένο με άλλα θεμελιώδη δικαιώματα, όπως το δικαίωμα σε ένα ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο, το δικαίωμα στην επαρκή τροφή, το δικαίωμα στη ζωή, το δικαίωμα στην υγεία και το δικαίωμα στην εκπαίδευση.
Ήδη από το 2002 η Ειδική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα συμπεριέλαβε το νερό στις γενικές παρατηρήσεις του Διεθνούς Συμφώνου για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα, αναγνωρίζοντας έτσι επισήμως την πρόσβαση σε επαρκές και ασφαλές νερό ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα.
Σύμφωνα με το Διεθνές αυτό Σύμφωνο κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει πρόσβαση σε νερό για προσωπική και οικιακή χρήση το οποίο είναι:
Επαρκές Καθένας πρέπει να έχει στη διάθεσή του μια επαρκή ποσότητα νερού σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες.
Ασφαλές Το νερό για προσωπική και οικιακή χρήση πρέπει να είναι ασφαλές. Το νερό που προορίζεται για πόση πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας.
Προσβάσιμο Το νερό πρέπει να βρίσκεται σε μια απόσταση που να διασφαλίζει την σωματική ασφάλεια του καθενός, μέσα ή κοντά στο σπίτι.
Οικονομικά προσιτό Το νερό πρέπει να είναι οικονομικά προσιτό, χωρίς να περιορίζει τη δυνατότητα ενός ατόμου να προμηθευτεί άλλα είδη πρώτης ανάγκης.
Έχουμε λοιπόν τη χαρά έως τις 13 Φεβρουαρίου, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS να βρίσκεται στη Λαμία, προκειμένου να πραγματοποιήσει σειρά ενημερωτικών δράσεων με άξονα την ορθολογική διαχείριση του αστικού νερού. Δράσεις που απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους δημότες μας και παράλληλα να εισαγάγει την πρακτική της διαβούλευσης και των συμμετοχικών διαδικασιών στη λήψη καίριων αποφάσεων, όπως αυτών που αφορούν στους υδατικούς πόρους. Επιμέρους στόχοι του έργου είναι:
α. η εμπέδωση της υδατικής συνείδησης αλλά και του δικαιώματος εποπτείας δημοτικών αρχών ύδρευσης από πολίτες και τους τοπικούς φορεί,ς
β. η προώθηση περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και η δημιουργία μιας νέας συμμετοχικής «κουλτούρας» για το νερό, απευθυνόμενη ιδιαιτέρως σε μαθητές και φοιτητές, εκπαιδευτικούς,
γ. η εκπαίδευση και μύηση ενδιαφερόμενων πολιτών σε οργανωμένες διαδικασίες διαβούλευσης για τη λήψη συλλογικών αποφάσεων ως προς τη διαχείριση του νερού σε τοπικό επίπεδο,
δ. η ενίσχυση δεξιοτήτων και η καλλιέργεια συνεργατικής κουλτούρας των αρμόδιων στελεχών των ΔΕΥΑ ώστε να εδραιωθεί σταδιακά μια διαφανής και ειλικρινής σχέση αλληλεπίδρασής τους με τους πολίτες και τους τοπικούς φορείς,
ε. η δικτύωση και ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ φορέων που θα συμμετέχουν στις δράσεις του Έργου ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για συμμαχίες.
Η Δημοτική μας αρχή με τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα δεσμεύεται να υποστηρίξει τη συμμετοχική διαδικασία και να προκρίνει τη συμμετοχή υπηρεσιών και ανθρώπινου δυναμικού στη διαβούλευση. Δεσμεύεται ακόμα στην προώθηση και εφαρμογή του συλλογικά αποφασισμένου σχεδίου δράσης καθώς και στη συνέχιση εφαρμογής συμμετοχικών διαδικασιών και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος για θέματα διαχείρισης υδατικών πόρων.
Αξίζει στο σημείο αυτό να αναφερθεί η αποφασιστική συμβολή του Διαχειριστή Επιχορήγησης του προγράμματος, του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Ένα ίδρυμα με βαθιά γνώση του κοινωφελούς μη κερδοσκοπικού τομέα στην Ελλάδα, που έχει διαχειριστεί περισσότερα από 300 εκατομμύρια ευρώ στην κατεύθυνση μείωσης της ανισότητας των ευκαιριών, εκπαίδευσης των νέων, βελτίωσης ιατρικών υποδομών καθώς και στην προώθηση της προστασίας του περιβάλλοντος.
Ολοκληρώνοντας τη σύντομη τοποθέτηση μου, οφείλω να επισημάνω ότι το τελευταίο διάστημα στο Δήμο μας, λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων, βιώνουμε τις συνέπειες της έλλειψης πολιτικής διαχείρισης των επιφανειακών υδάτων με καταστροφές υποδομών και καλλιεργειών. Καταστροφές που θέτουν με τραγικό, δυστυχώς, τρόπο την πολιτική διαχείριση των επιφανειακών υδάτων σε άμεση προτεραιότητα τόσο για την πολιτεία όσο και για την αυτοδιοίκηση και τους πολίτες.»
Δείτε επίσης....
Πηγή:lamia.gr