Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Σε παραγωγική λειτουργία στο Τaxis αναμένεται να τεθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας η ηλεκτρονική εφαρμογή

για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων εκπνέει κανονικά στις 30 Ιουνίου, ωστόσο η καθυστέρηση στο άνοιγμα της σχετικής εφαρμογής αναμένεται να οδηγήσει σε μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας.

Ήδη φοροτεχνικοί και λογιστές ζητούν η εν λόγω προθεσμία να επεκταθεί έως τις 30 Ιουλίου, ήτοι να συμπέσει με την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος.

Όπως σημειώνουν, εάν δεν υπάρξει παράταση από την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών για να εξελιχθεί η όλη διαδικασία εγκαίρως, θα πρέπει να μπαίνουν σε ημερήσια βάση στο Τaxis στο διάστημα 11 Μαΐου - 30 Ιουνίου περίπου 110.000 δηλώσεις.

Οι φοροτεχνικοί εκτιμούν ότι αυτό είναι ιδιαιτέρως δύσκολο, καθώς αμφισβητούν και την ικανότητα του Τaxis να ανταποκριθεί στην παράλληλη διαδικασία υποβολής και εκκαθάρισης των δηλώσεων.

Μια μετάθεση υποβολής των δηλώσεων έως τις 30 Ιουλίου θα μείωνε μεσοσταθμικά τον όγκο των δηλώσεων σε ημερήσια βάση από τις 110.000 στις 68.200 δηλώσεις, κάνοντας τη διαδικασία πιο διαχειρίσιμη.

Πρέπει να σημειωθεί πως η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων θα μπορούσε να καθυστερήσει περαιτέρω εάν η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών νομοθετήσει τις αλλαγές που έχει προαναγγείλει σχετικά με την εκχώρηση των ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο με αντίστοιχη φοροαπαλλαγή των εκμισθωτών, τη φορολόγηση των μισθωτών που πληρώνονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, αλλά και την αύξηση της έκπτωσης για την εφάπαξ πληρωμή του φόρου εισοδήματος κατά 5%-10%.

Πηγή:zougla.gr