Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Η συμφωνία-πακέτο που φέρεται να επεξεργάζεται η κυβέρνηση, εάν και εφόσον πραγματοποιηθεί, δεν θα είναι χωρίς κόστος,

καθώς θα πρέπει όχι μόνο να ληφθούν νέα μέτρα, αλλά και να μπουν στο ψυγείο, μέχρι νεωτέρας, οι προεκλογικές υποσχέσεις.

Δεν αποκλείεται να αυξηθεί η έκτακτη εισφορά για εισοδήματα ύψους άνω των 50.000 ευρώ, μέτρο που είχε προαναγγείλει τον Απρίλιο ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης
Και αυτό επειδή η «νεκρή» οικονομία το πρώτο τετράμηνο της χρονιάς προβλέπεται ότι θα μειώσει τους ρυθμούς ανάπτυξης από το 1,4%, όπως αρχικά αναμενόταν, στο 0%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εταίρων. Στο πλαίσιο αυτό, οι δανειστές ζητούν τη λήψη μέτρων της τάξεως των 2,5 δις ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο δημοσιονομικό κενό.

Έτσι, δεν αποκλείεται να αυξηθεί η έκτακτη εισφορά για εισοδήματα ύψους άνω των 50.000 ευρώ, μέτρο που είχε προαναγγείλει τον Απρίλιο ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης. Η έκτακτη εισφορά έχει μειωθεί από τον περασμένο Ιανουάριο, ενώ εκτιμάται ότι θα αυξηθεί για εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ από 2,1% που είναι σήμερα σε 3% ή περισσότερο, όσο δηλαδή ήταν πριν από τον Ιανουάριο.

Στα πρότερα επίπεδα, δηλαδή σε 4% από 2,8% σήμερα, εκτιμάται -σύμφωνα με τα σενάρια που διακινούνται- ότι θα επιστρέψει η έκτακτη εισφορά και για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.

Επίσης, ο ΕΝΦΙΑ δεν πρόκειται να καταργηθεί ή να αντικατασταθεί με φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας μέσα στη χρονιά, ενώ το αφορολόγητο δεν θα αυξηθεί στα 12.000 ευρώ.

Στα σχεδιαζόμενα μέτρα είναι η επιβολή:

- φόρου πολυτελείας 10% επί του τεκμαρτού εισοδήματος φορολογουμένων που κατέχουν Ι.Χ. αυτοκίνητο άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών και

- φόρου διαμονής σε πολυτελή ξενοδοχεία.

Εξετάζεται ακόμη η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, η περικοπή των επικουρικών (σ.σ.: άνω των 300 ευρώ) και η μη χορήγηση 13ης σύνταξης, αν και τα δύο αυτά μέτρα φαίνεται να ανήκουν στις «κόκκινες γραμμές».

Πηγή:zougla.gr