Γιατί δεν γίνονται γάμοι μετά την επόμενη Παρασκευή;
Αναμφίβολα, η εύρεση της κατάλληλης ημερομηνίας είναι πολύ σημαντική για το μυστήριο του γάμου για κάθε υποψήφιο ζευγάρι. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις κατά τις οποίες η Εκκλησία δεν επιτρέπει να τελείται το μυστήριο του γάμου.
Εσείς γνωρίζατε ότι από την Παρασκευή της Τυρινής (11 Μαρτίου φέτος), δηλαδή από την Παρασκευή πριν την Καθαρά Δευτέρα, μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα, η Εκκλησία δεν το τελεί το μυστήριο του γάμου λόγω της νηστείας της Σαρακοστής;
Σύμφωνα, λοιπόν, με τους κανόνες και τις παραδόσεις της Εκκλησίας μας, υπάρχουν ορισμένες ημερομηνίες κατά τις οποίες δεν τελείται το μυστήριο του γάμου. Είθισται οι ημέρες αυτές να είναι μέρες νηστείας, αλλά και μεγάλες γιορτές της Ορθοδοξίας
Οι ημέρες αυτές κατά τις οποίες δεν τελείται το μυστήριο του γάμου, αναλυτικά είναι οι εξής:
Όλες οι Τετάρτες και οι Παρασκευές του χρόνου, με εξαίρεση τις περιπτώσεις που γίνεται κατάλυση της νηστείας.
Στις 5 και 6 Ιανουαρίου, δηλαδή την παραμονή και ανήμερα της γιορτής των Θεοφανίων.
Από την Παρασκευή της Τυρινής, δηλαδή από την Παρασκευή πριν την Καθαρά Δευτέρα, μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα, λόγω της νηστείας της Σαρακοστής.
Από την 1 έως και τις 15 Αυγούστου, λόγω Δεκαπενταύγουστου.
Στις 29 Αυγούστου, λόγω της γιορτής του Τιμίου Προδρόμου.
Στις 14 Σεπτεμβρίου, δηλαδή ανήμερα της γιορτής του Τιμίου Σταυρού.
Από τις 15 Νοεμβρίου μέχρι και τις 25 Δεκεμβρίου, λόγω της νηστείας των Χριστουγέννων.
Εκτός από τις προαναφερόμενες περιόδους, υπάρχουν ωστόσο και κάποιες άλλες περιπτώσεις στις οποίες η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν τελεί το μυστήριο του γάμου.
Αυτές είναι όταν ένας από τους δύο συζύγους είναι αλλόθρησκος (π.χ. μουσουλμάνος, ινδουιστής κλπ) ή ετερόδοξος (π.χ. Καθολικός, Προτεστάντης) και δεν έχει τελέσει το μυστήριο της Ορθόδοξης Βάπτισης.
Στη δεύτερη περίπτωση, αν ο υποψήφιος σύζυγος ή η υποψήφια σύζυγος βαπτιστεί, σύμφωνα με το Ορθόδοξο Τριαδικό Βάπτισμα, τότε το μυστήριο του γάμου τελείται κανονικά.
Δείτε επίσης....
ΠΗΓΗ : newsit.gr