Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών: Τους πήρε 8 ώρες για να διαφωνήσουν!
Μετά από 8 ολόκληρες ώρες διαπραγματεύσεων, το αποτέλεσμα ήταν ένα... γιαλαντζί κοινό ανακοινωθέν!
- Το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών δεν έβγαλε πουθενά, αφού το κοινό ανακοινωθέν μετατράπηκε σε κείμενο διαφωνιών
- Όσοι... απέμειναν προσπαθούσαν να συμφωνήσουν στα στοιχειώδη για να εκδοθεί ανακοίνωση από την Προεδρία της Δημοκρατίας
- Το πρώτο... αίμα ο Δημήτρης Κουτσούμπας που αποχώρησε μετά το "ναυάγιο" - Δεν υπέγραψε ούτε ο Βασίλης Λεβέντης μετά την απόρριψη του πάγιου αιτήματός του για σύσταση οικουμενικής κυβέρνησης
Δείτε επίσης....
- Το... "αντάρτικο" της Φώφης Γεννηματά που καθυστέρησε την διαδικασία!
- Πηγές της ΝΔ αναφέρουν πως ο Αλέξης Τσίπρας αποδέχθηκε σημαντικά αιτήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη
- Όλο το χρονικό της μαραθώνιας συνεδρίασης: Ο καφέ φάκελος του Τσίπρα, τα γενέθλια του Μητσοτάκη και η αυστηρή... δίαιτα του Πάνου Καμμένου που αποδίδει καρπούς!
Σε μόλις πέντε λέξεις μπορεί να συνοψιστεί το αποτέλεσμα της μαραθώνιας συνεδρίασης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών: Πολύ κακό για το τίποτα. Αλέξης Τσίπρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, Δημήτρης Κουτσούμπας, Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης, Πάνος Καμμένος και Βασίλης Λεβέντης χρειάστηκαν περισσότερες από οκτώ ολόκληρες ώρες για να συμφωνήσουν ότι... διαφωνούν! Η αποτυχία αυτή των πολιτικών αρχηγών έχει μάλιστα ακόμη μεγαλύτερη σημασία, εφόσον σήμερα διακυβεύονταν οι τύχες ενός τόσο κρίσιμου ζητήματος όπως το προσφυγικό.
Η συναίνεση πήγε... περίπατο και ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στην κρισιμότατη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας για το προσφυγικό χωρίς την υποστήριξη που επιθυμούσε να έχει από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Πριν από λίγα λεπτά εκδόθηκε η ανακοίνωση της Προεδρίας, με τις υπογραφές όλων, πλην των κ.κ. Κουτσούμπα και Λεβέντη. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ
Το χρονικό του "ναυαγίου"
Οι πληροφορίες που είχε το newsit.gr για τα όσα διαδραματίζονταν πίσω από τις κλειστές πόρτες του Προεδρικού Μεγάρου, ανέφεραν από νωρίς πως η συναίνεση έμοιαζε απίθανη.
Η έκδοση κοινού ανακοινωθέντος... ναυάγησε παρόλο που οι περιστάσεις τουλάχιστον... το απαιτούσαν
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ήταν ο πρώτος που αποχώρησε στις 17:20 το απόγευμα της Παρασκευής, δηλαδή πέντε ώρες μετά την έναρξη της συνεδρίασης. Αυτό σήμαινε αυτόματα πως δεν θα εκδίδονταν κοινό ανακοινωθέν, αφού είχε αποσαφηνιστεί από όλες τις πλευρές πως αυτό θα γινόταν μόνο σε περίπτωση που συμφωνούσαν όλοι οι αρχηγοί.
Στην συνέχεια, όσοι απέμειναν προσπάθησαν να συμφωνήσουν έστω σε... όσα μπορούσαν, ούτως ώστε να εκδοθεί μία ανακοίνωση από την Προεδρία της Δημοκρατίας, με τις υπογραφές τους. Αυτή που επίσης θα λείπει είναι και του Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος είχε θέσει -ξανά- το ζήτημα σύστασης οικουμενικής κυβέρνησης κι εφόσον δεν εισακούστηκε, δεν θα υπογράψει.
Για την ακρίβεια όχι απλά δεν εισακούστηκε, αλλά όταν τέθηκε σε ψηφοφορία, η μοναδική ψήφος υπέρ του αιτήματός της Ένωσης Κεντρώων, ήταν αυτή του προέδρου της... Κάτι που δεν άφησε ασχολίαστο ο Δημ. Κουτσούμπας αποχωρώντας από την συνεδρίαση, αφού με αρκετό... φαρμάκι δήλωσε πως "η πάγια τακτική του κυρίου Λεβέντη είναι ανά μία πρόταση να πετάει και μία οικουμενική"...
Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΑΓΩΙΣΤΩΝ
Μεγάλη ένταση Τσίπρα - Μητσοτάκη
Εδώ να σημειώσουμε πως σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η τηλεοπτική εκπομπή Live News, με τον Νίκο Ευαγγελάτο στο E tv, μεγάλη ένταση δημιουργήθηκε μεταξύ του προέδρου της ΝΔ και του πρωθυπουργού.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε -σε έντονο ύφος μάλιστα- να συμπεριληφθεί στο (όποιο) κοινό ανακοινωθέν σαφής αναφορά ότι θα πρέπει να υπάρξουν και κέντρα κλειστού τύπου για την επαναπροώθηση και κυρίως για τους "παράνομους μετανάστες", όπως συγκεκριμένα τους χαρακτήρισε.
Click4more: Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών: Πως αλλάζει μια φωτογραφία!
Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε -επίσης σε εντονότατο ύφος- πως δεν μπορεί να κάνει εύκολα αυτόν τον διαχωρισμό και μάλιστα του υπενθύμισε τη συνθήκη της Γενεύης.
Στο σημείο εκείνο... επενέβη και η Φώφη Γεννηματά και είπε στον πρωθυπουργό πως "είσαι διστακτικός", κάτι με το οποίο συμφώνησαν και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, πλην φυσικά του Δημήτρη Κουτσούμπα, αλλά και του εταίρου του Αλέξη Τσίπρα στην συγκυβέρνηση, Πάνου Καμμένου. Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του απάντησε πως το θέμα αυτό έχει μεγάλες δυσκολίες...
Εδώ να σημειώσουμε πως μετά το πέρας της συνεδρίασης, κυβερνητικές πηγές διέψευδαν την συγκεκριμένη κόντρα. Χαρακτηριστικά τόνιζαν πως στην Ελλάδα ήδη λειτουργούν κλειστά κέντρα και πως δεν υπήρξε διαφωνία, επισημαίνοντας ότι ένα θέμα διαλόγου με την Τουρκία είναι η συμφωνία επανεισδοχής.
Αναφορικά με κριτική που διατυπώθηκε σε βάρος της Τασίας Χριστοδουλοπούλου, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι αιτιάσεις αυτές απαντήθηκαν όπως και στη Βουλή, δηλαδή ότι λένε τα ίδια με όσα λέει η ακροδεξιά στη Γερμανία σε βάρος της 'Α. Μέρκελ. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης υπήρξε διαφωνία επειδή ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να υπάρξει καμπάνια αποτροπής και η απάντηση που έλαβε ήταν ότι αυτό θα συνιστούσε «γραμμή Βίσεγκραντ».
Ο "πόλεμος" Γεννηματά - Τσίπρα και η πλευρά Μητσοτάκη
Την ίδια ώρα, έντονες αντιρρήσεις εξέφρασε και η Φώφη Γεννηματά, η οποία φέρεται να είπε στον πρωθυπουργό ότι πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο για τον αριθμό των προσφύγων που θα μείνει στην Ελλάδα και αναφέρθηκε στις δηλώσεις υπουργών που μιλούν για 100.000 ή 150.000.
Click4more: Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών: Λεπτό προς λεπτό όλα όσα έγιναν μέσα και έξω από το Προεδρικό Μέγαρο
Ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι οι δηλώσεις των υπουργών παρερμηνεύτηκαν, κάτι που έφερε νέα αντίδραση από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Έτσι, λοιπόν, να πει ότι ήταν λάθος κι όχι ότι παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις των υπουργών που έκαναν λόγο για 50-100-150 χιλιάδες πρόσφυγες, ζήτησε η Φώφη Γεννηματά από τον Αλέξη Τσίπρα, όπως επίσης υποστηρίζουν παράγοντες του ΠΑΣΟΚ. «Δεν μπορεί να σχεδιάσει τίποτα η κυβέρνηση;» φέρεται να είπε συγκεκριμένα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Εδώ να αναφέρουμε πως σύμφωνα με πληροφορίες, η Φώφη Γεννηματά μπλόκαρε για περίπου δύο ώρες την ολοκλήρωση του κειμένου, ζητώντας σαφή αναφορά για οικουμενική κυβέρνηση. Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ εδώ.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της Νέας Δημοκρατίας, τις οποίες μετέδωσε η ΕΡΤ, "ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε αρκετές από τις πάγιες θέσεις του Κυρ. Μητσοτάκη". Πιο συγκεκριμένα από τη ΝΔ αναφέρουν πως ο Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε:
- Στην ανάγκη λειτουργίας κέντρων φιλοξενίας κλειστού τύπου
- Στον αυστηρό διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων και μεταναστών
- Στην αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων
Σκληρή κριτική από Θεοδωράκη
Ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών πρότεινε να ορισθεί ένας υπερυπουργός χωρίς ωστόσο να πει συγκεκριμένο όνομα, όπως αναφέρουν πηγές του Ποταμιού.
Ο κ. Θεοδωράκης ζήτησε να δημιουργηθούν ειδικές δομές για τα παιδιά των προσφύγων και των μεταναστών και τα ασυνόδευτα παιδιά. Όπως εξήγησε δεν θα φροντίζουν μόνο για τη σίτιση , τη φροντίδα και τη διαμονή τους, αλλά να περιλαμβάνει την εκπαίδευσή τους και την κοινωνική τους ένταξη.
Κατά τις ίδιες πηγές ο επικεφαλής του Ποταμιού ζήτησε σαφή διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών και εθνικό σχέδιο για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών, ενώ κάλεσε τον κ. Τσίπρα να αναγνωρίσει τις ευθύνες της κυβέρνησης για τη σημερινή κατάσταση.
Η καλή διάθεση πριν την... αποτυχία περίσσευε
Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών είχε απ’ όλα! Και αγάπες και γενέθλια και κεράσματα και δίαιτες και κόντρες και... περασμένα – ξεχασμένα.
Αφίξεις και διάλογοι
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πρώτος και αποφασισμένος για όλα έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.
Ακολούθησε ο εορτάζων (έχει σήμερα γενέθλια) Κυριάκος Μητσοτάκης στον οποίο ευχήθηκαν φυσικά όλοι για τα γενέθλιά του.
Αίσθηση προκάλεσε η οικειότητα που είχαν ο Τέρενς Κουίκ με την Όλγα Γεροβασίλη, ωστόσο όσοι γνωρίζουν προσωπικά τον Τέρενς δεν θα νιώσουν έκπληξη αφού είναι γνωστός τζέντλεμαν.
Από τα ενσταντανέ της σύσκεψης ήταν τα περασμένα – ξεχασμένα για την Όλγα Γεροβασίλη και τον Γιώργο Κουμουτσάκο. Οι σχέσεις τους είχαν παγώσει από το προηγούμενο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών όταν ο κ. Κουμουτσάκος είχε επιτεθεί στην κα Γεροβασίλη κατηγορώντας την ότι ενώ ήταν σε εξέλιξη η σύσκεψη εκείνη ενημέρωνε τους δημοσιογράφους δημιουργώντας κλίμα.
Μόνιασαν που λέει και ο λαός και μάλιστα ο κ. Κουμουτσάκος ειπε χαριτολογώντας ότι παρότι είναι από τη Μάνη δεν της το κράτησε «μανιάτικο».
Ταυτόχρονα έφταναν στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Σταύρος Θεοδωράκης με την τσάντα του στον ώμο (για το δρόμο, για το δρόμο), ο Δημήτρης Κουτσούμπας και η Φώφη Γεννηματά.
Αμέσως μετά έφτασε και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας... καμάρωνε για τα κιλά που έχει χάσει, λέγοντας συγκεκριμένα στον πρόεδρο του Ποταμιού πως η δίαιτα έχει αποδώσει καρπούς, αφού η ζυγαριά δείχνει 19 κιλά λιγότερα!
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τους περίμενε να φτάσουν όλοι και στις 12.05 βγήκε από το Μαξίμου. Χαμογέλασε στους δημοσιογράφους και μπαίνοντας στο Προεδρικό Μέγαρο ευχήθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα γενέθλιά του.
Μάλιστα τον ρώτησε αν έφερε γλυκά για να πάρει μια γνήσια «μητσοτακική» απάντηση: «Έχω κανονίσει με τον Πρόεδρο για τα κεράσματα».
Κόντρες και ψηφοφορίες
Το Συμβούλιο άρχισε γύρω στις 12.10 και δεν έλειψαν από την αρχή οι εντάσεις. Όπως προαναφέραμε, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ζήτησε να συζητηθεί θέμα οικουμενικής.
Click4more: Ο καφέ φάκελος του Τσίπρα, τα γενέθλια του Κυριάκου και τα... κιλά του Καμμένου – Παραλειπόμενα από το συμβούλιο αρχηγών
Αυτό αμέσως τέθηκε σε ψηφοφορία αλλά απορρίφθηκε με το συντριπτικό σκορ 6-1 και αυτό εκνεύρισε αρκετά τον Πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων. Ο Βασίλης Λεβέντης μάλιστα δήλωσε ότι δεν θα υπογράψει την ανακοίνωση που αναμένεται να εκδοθεί μετά το τέλος του Συμβουλίου. Δεν ήταν όμως η μοναδική κόντρα αυτή.
Ήταν και αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό. Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να είναι κλειστού τύπου όλα τα κέντρα κράτησης αλλά ο πρωθυπουργός ήταν ανένδοτος και είπε ότι πρέπει αν γίνεται σεβαστό το διεθνές δίκαιο.
ΠΗΓΗ : newsit.gr