Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

«Ο κόσμος αλλάζει, όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο αλλά και σε τεχνολογικό και σε οικονομικό, οι βασικές δομές δηλαδή μεταβάλλονται, μετατοπίζονται. Η Ευρώπη από την πλευρά της έχει τη δικιά της κρίση να αντιμετωπίσει.

 

Άρα οι Ευρωπαίοι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, να μη χάσουμε το τραίνο. Ουδείς στον 21ο αιώνα θα ενδιαφερθεί για τα δικά μας συμφέροντα. Αν οι Ευρωπαίοι δεν μείνουμε ενωμένοι, αν δεν διορθώσουμε τα προβλήματά μας, αν δεν αποτελέσουμε κομμάτι αυτής της αλλαγής, τότε οι άλλοι θα το πράξουν αυτό και εμείς θα είμαστε οι χαμένοι της υπόθεσης», υποστήριξε ο πράσινος πρώην υπουργός Εξωτερικών και αντικαγκελάριος στην κυβέρνηση Σρέντερ, Γιόσκα Φίσερ, ως κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου του Economist που έγινε στην Αθήνα με θέμα την ψηφιακή στρατηγική του μέλλοντος.

«Η συμφωνία, η οποία επετεύχθη μεταξύ των θεσμών και της Ελλάδας είναι μια καλή συμφωνία, νομίζω ότι ανοίγει μία πόρτα. Μετά το 2018 τα στοιχεία της θα συνδυασθούν στο πλαίσιο μιας μακροπρόθεσμης συμφωνίας». «Αισθάνομαι επίσης ότι θα υπάρξει και μια αλλαγή στη χώρα μου. Ξαφνικά πολλοί συνειδητοποίησαν τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας, η οποία δεν αποτελούσε επιχείρημα κατά τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης. Ουσιαστικά τα σύνορά σας συμπίπτουν με τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Δεν μπορούμε να διορθώσουμε το πρόβλημα της πίεσης από τις μεταναστευτικές ροές στην κάθε χώρα. 'Η θα το κάνουμε όλοι μαζί ή θα πληρώσουμε όλοι ένα πολύ υψηλό τίμημα». «Θεωρώ ότι η όλη συζήτηση για το Grexit, δηλαδή την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη έχει λήξει, ξεχάστε το. Ιδίως μετά το ξέσπασα της προσφυγικής κρίσης στις πρωτεύουσες των μεγάλων χωρών και ιδίως στο Βερολίνο η κατανόηση της σημασίας της Ελλάδας έχει πλέον αποκατασταθεί». «Νομίζω ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο να διορθώσουμε την μακροπρόθεσμη χρηματοοικονομική κρίση, η οποία θέτει υπό τρομερή πίεση την ελληνική οικονομία. Από την άλλη όμως, αυτή η δουλειά πρέπει να γίνει ούτως ή άλλως. Βλέπω όμως και μια θετική εξέλιξη». «Η Ευρώπη χαρακτηρίζεται από έλλειψη ανάπτυξης και αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, πρέπει να ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα της έλλειψης ανάπτυξης. Νομίζω πως χωρίς ανάπτυξη θα είναι πολύ δύσκολο να κινηθούμε προς τα εμπρός». «Την τελευταία εβδομάδα δεν τα πήγε τόσο άσχημα η Ευρώπη.

Στην Αυστρία έχασε ο εκπρόσωπος του εθνικιστικού κόμματος. Επίσης, η συμφωνία η οποία επετεύχθη μεταξύ των θεσμών και της Ελλάδας είναι ένα άλλο στοιχείο αισιοδοξίας». «Θεωρώ, ότι η 23η Ιουνίου θα αποτελέσει μια κρίσιμη στιγμή για τη Βρετανία αλλά και την Ευρώπη. Εάν οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ της εξόδου, τότε αυτό θα σημάνει μια καταστροφή για τη Ηνωμένο Βασίλειο. Η ΕΕ επίσης θα οδηγηθεί σε μια σοβαρή κρίση. Όμως, ότι και αν αποφασίσουν οι Βρετανοί, πρέπει να επανεφεύρουμε την Ευρώπη, να βρούμε ένα νέο αφήγημα όλοι μαζί, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με τον τρόπο με τον οποίο πηγαίναμε τα τελευταία χρόνια. Το status quo δεν είναι βιώσιμο». «Η ευρωπαϊκή ενοποίηση ήταν η απάντηση των Ευρωπαίων σε έναν αιώνα πολέμων, έπειτα από δύο παγκόσμιους πολέμους. Για ποιο λόγο λοιπόν οι αρχηγοί της Ευρώπης κατανόησαν ότι το όλο σύστημα πρέπει να αλλάξει; Πρέπει να μάθουμε μερικά πράγματα από αυτούς. Πρέπει να αλλάξουμε το ευρωπαϊκό σύστημα στην κατεύθυνση μιας νέας αρχής υπό τις συνθήκες ενός κόσμου που αλλάζει πλήρως. Για αυτό πρέπει να μείνουμε μαζί, να είμαστε ενωμένοι».

«Ήταν μεγάλο σφάλμα από πλευράς της δικής μου χώρας να χρησιμοποιήσει την χρηματοοικονομική κρίση στην περιοχή της Μεσογείου, για να μετατρέψει τους κατοίκους της Μεσογείου σε καλούς προτεστάντες. Από την άλλη πλευρά θεωρώ ότι η Μεσόγειος πρέπει να καταλάβει και την νοοτροπία των Βορειοευρωπαίων». «Η Ευρώπη από την αρχή ήταν το αποτέλεσμα ενός τεράστιου συμβιβασμού και πρέπει να υπενθυμίσουμε το νόημα αυτού του συμβιβασμού, της αλληλεγγύης και της σύνδεσης μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών». «Θεωρώ ότι το να περιγράφεις την Άγκελα Μέρκελ ως ναζίστρια ήταν πολύ κακή ιδέα.

Θα μπορούσα επίσης να προσθέσω και κάποιες προκαταλήψεις για τους Έλληνες στη Γερμανία οι οποίες είναι τελείως εσφαλμένες. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, η συμπάθεια μεταξύ των δύο χωρών έχουν βαθιές ρίζες. Υπάρχουν πολλά σημεία κατανόησης όπως και κάποια σημεία διαφωνίας και έλλειψης κατανόησης, όπως συμβαίνει και σε μια οικογένεια. Πρέπει να προωθήσουμε τα θετικά στοιχεία. Η αίσθησή μου είναι ότι οι Γερμανοί είναι έτοιμοι να βοηθήσουν και να γράψουν ένα νέο κεφάλαιο καλής συνεργασίας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Αυτό πρέπει να αξιοποιηθεί». «Η Ελλάδα είναι μια υπέροχη χώρα, θεωρώ ότι έχει τεράστιες δυνατότητες οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν. Η συγκεκριμένη κρίση δεν μπορεί να συνεχισθεί για πάντα. Θα οδηγήσει στην απώλεια μιας ολόκληρης γενιάς». «Η ελληνική κρίση δεν είναι κάτι μάταιο, από την Ελλάδα θα έρθει ένα πνεύμα για μια νέα αρχή και αυτό θα διαχυθεί παντού σε όλη την Ευρώπη. Το πιστεύω αυτό».

ΠΗΓΗ : newsone.gr