Τα κόκκινα δάνεια φέρνουν “τρύπα” 1,5 δισ. ευρώ – Πως μπλοκάρουν δόση και δανεισμό τραπεζών
Στον αέρα οι ευνοϊκές ασφαλιστικές ρυθμίσεις για νέους επιστήμονες, αγρότες και μικρές επιχειρήσεις
- Δεν έχει βρεθεί λύση ούτε για τα αναδρομικά του ΕΚΑΣ
- ΑΔΜΗΕ και κόκκινα δάνεια με την εγγύηση του Δημοσίου τα μεγαλύτερα αγκάθια
- Βέτο από την κυβέρνηση σε απαιτήσεις των δανειστών, αγώνας δρόμου για λύσεις ως την Τετάρτη
Πέντε μεγάλα εμπόδια ορθώνονται στο δρόμο για τη δόση των 7,5 δις. ευρώ και το waver (αποδοχή κατ΄ εξαίρεση των ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση για το δανεισμό των τραπεζών) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Δείτε επίσης....
Για την πρώτη υπάρχει χρόνος περίπου 15 ημερών για συμφωνία, ενώ για το δεύτερο αν δεν αντιμετωπιστούν τα πέντε «αγκάθια» μέχρι την Τετάρτη, υπάρχει ενδεχόμενο το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ να μην ανάψει το "πράσινο" φως στη συνεδρίαση της Πέμπτης, αλλά να το κάνει μετά από 15 μέρες και εφόσον βεβαίως έχει πάρει τη διαβεβαίωση ότι η συμφωνία βαίνει καλώς.
Υπάρχει και ακόμα μία μεγάλη διαφωνία. Αφορά στην ερμηνεία αν η ικανοποίηση των προαπαιτούμενων και η συμφωνία είναι όρος για την καταβολή ή όχι της δόσης των 7,5 δις. ευρώ. Οι Θεσμοί λένε πως χωρίς συμφωνία δεν καταβάλλεται η δόση, ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει πως τα δύο θέματα δεν συνδέονται.
Τα μεγάλα εμπόδια αρχίζουν από τον ΑΔΜΗΕ για τον οποίο οι Θεσμοί ζητούν εναλλακτικό σχέδιο για την περίπτωση που αποτύχει αυτό που έχει ψηφιστεί στη Βουλή. Από την ελληνική πλευρά απαντούν πως δεν υπάρχει κανένας λόγος για εναλλακτικό σχέδιο. Κι΄ αυτό βεβαίως γιατί το άλλο σχέδιο είναι η ιδιωτικοποίηση και όπως λένε στην κυβέρνηση αν ανοίξουμε αυτή την πόρτα θα οδηγήσουμε σε αποτυχία αυτό που έχει ψηφιστεί. Θα λειτουργήσει σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία
Και όπως γίνεται αντιληπτό επιπλέον δεν είναι πολιτικά διαχειρίσιμο από την κυβέρνηση οποιοδήποτε σχέδιο για ιδιωτικοποίηση. Πολιτικά ο ΑΔΜΗΕ είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή την εποχή τουλάχιστον.
Το δεύτερο εμπόδιο με πολλαπλές συνέπειες είναι τα "κόκκινα" δάνεια με την εγγύηση του Δημοσίου. Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως δεν είναι αποδεκτή η μεταβίβασή τους σε funds μαζί με την εγγύηση του Δημοσίου, γιατί όπως ήδη αποκαλύψαμε στο newsit.gr, συνεπάγεται κόστος 1,5 δις. για τον προϋπολογισμό (όσα και τα ληξιπρόθεσμα) και μελλοντικά πολύ υψηλότερα αφού τα εγγυημένα από το δημόσιο δάνεια ανέρχονται σε 14 περίπου δις. ευρώ.
Αν τελικά περάσει των Θεσμών, τότε η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να πάρει πρόσθετα μέτρα 1,5 δις. και ασφαλώς την άνοιξη του 2017 θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης.
Το τρίτο εμπόδιο είναι η αλλαγή στη ρύθμιση για τους νέους επιστήμονες. Σύμφωνα με το νόμο που ψηφίστηκε υπάρχει ευνοϊκή ασφαλιστική μεταχείριση των νέων επιστημόνων με εισόδημα ως 13.000 ευρώ. Οι Θεσμοί θέλουν το ποσό αυτό να μειωθεί στις 10.000. Η κυβέρνηση, όμως το απορρίπτει και θεωρεί ότι είναι ¨κόκκινη¨ γραμμή.
Το τέταρτο ζήτημα αφορά στην ασφαλιστική μεταχείριση μικρών επιχειρήσεων (μπακάλικα, κρεοπωλεία, φούρνοι κλπ) που είναι εγκατεστημένες σε πόλεις με πληθυσμό μικρότερο από 2.000 κατοίκους.
Στο νόμο που ψηφίστηκε οι εν λόγω επιχειρηματίες αντιμετωπίζονται με το ασφαλιστικό καθεστώς των αγροτών, ενώ οι Θεσμοί ζητούν να αντιμετωπίζονται με το δυσμενέστερο καθεστώς των αυτοαπασχολούμενων. Και στο θέμα αυτό η κυβέρνηση προβάλλει βέτο και το θεωρεί "κόκκινη" γραμμή.
Το πέμπτο είναι το ΕΚΑΣ. Φαίνεται πως στο θέμα αυτό μπορεί να βρεθεί λύση, όπως και στο ζήτημα της ευθύνης των στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ και του νέου υπερταμείου.
Ενώ τα δεκάδες άλλα προαπαιτούμενα θεωρούνται και είναι –όπως λένε από τα αρμόδια υπουργεία- νομοτεχνικές ρυθμίσεις οι οποίες θα ξεπεραστούν.
Για όλα τα προαναφερόμενα ζητήματα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απέστειλε επιστολή στους Θεσμούς με την οποία αναλύει και υποστηρίζει τις θέσεις της κυβέρνησης.
ΠΗΓΗ ; newsit.gr