Κόλιανδρος: το υπερ-φάρμακο της φύσης
Δεν είναι από τα βότανα που χρησιμοποιούμε συχνά, κι όμως αξίζει μια θέση στην κουζίνα μας, αφού, εκτός ότι αρωματίζει πολλά πιάτα, θεωρείται και αγχολυτικός. Ο λόγος για τον κολίανδρο, κορίανδρο ή κόλιαντρο, ένα ιδιαίτερο μυρωδικό της ελληνικής γης.
Δείτε επίσης....
Όλα τα μέρη του φυτού είναι εκμεταλλεύσιμα, αλλά κυρίως τα φύλλα και οι σπόροι του στην αποξηραμένη τους μορφή, χρησιμοποιούνται στη μαγειρική. Ο φρέσκος ωστόσο έχει εντονότερο άρωμα και καλύτερη γεύση.
- Οι αποξηραμένοι του καρποί είναι γνωστοί και απλά ως κόλιανδρος. Χρησιμοποιούνται ολόκληροι ή τριμμένοι ως μπαχαρικό, ενώ περιζήτητο είναι και το αιθέριο έλαιο τους. Έχουν άρωμα κίτρου όταν συνθλίβονται. Η συνηθέστερη χρήση τους είναι ως βασικό συστατικό στη σκόνη κάρυ και ως αρωματικό συστατικό στα καπνιστά κρέατα.
- Τα φύλλα του έχουν μια πολύ διαφορετική γεύση από τους σπόρους. Είναι παρόμοια με το μαϊντανό, αλλά πιο ζουμερά. Τα ψιλοκομμένα φύλλα κολίανδρου χρησιμοποιούνται και ως γαρνιτούρα σε μαγειρευτά πιάτα, αλλά δεν πρέπει ποτέ να ψήνονται αρκετά, καθώς η θερμότητα καταστρέφει τη λεπτή γεύση τους. Ψιλοκομμένα φύλλα κόλιανδρου είναι ένα εξαιρετικό συστατικό και σε φρέσκες σαλάτες με ντομάτα, αγγούρι και κρεμμύδι.
- Το έλαιο, το οποίο παράγεται από τους σπόρους του, είναι σήμερα ένα από τα πλέον διαδεδομένα στον πλανήτη ενώ χρησιμοποιείται και ως συστατικό σε τρόφιμα του εμπορίου.
Θρεπτικά στοιχεία
Έχει διαπιστωθεί ότι ο κόλιανδρος έχει αντιοξειδωτική δράση στον ανθρώπινο οργανισμό. Περιέχει πλούσιες ποσότητες βιταμινών Α, C και Κ, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, φυλλικό οξύ, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο, καθώς και μικροποσότητες φωσφόρου και ψευδαργύρου. Τα φρέσκα φύλλα του έχουν χρησιμοποιηθεί στην κλασσική ιατρική για την καταπολέμηση του άγχους και της αϋπνίας. Ως βότανο βοηθάει στην ανακούφιση από τη δυσπεψία και τις μολύνσεις από μύκητες και βακτήρια, όπως το E.Coli και τη σαλμονέλα και είναι ένα φυσικό αποτοξινωτικό, μιας και βοηθά στη μείωση της υψηλής χοληστερόλης στο αίμα.
ΠΗΓΗ: www.naturanrg.gr