7 μπαχαρικά στην κουζίνα σας που δρουν σαν φάρμακα
Τα μπαχαρικά και τα βότανα εκτός από γεύση, άρωμα και χρώμα προσδίδουν αναρίθμητα οφέλη για την υγεία μας.
Δείτε επίσης....
Η κουζίνα της γιαγιάς είχε κάθε λογής μπαχαρικό, το οποίο μπορούσε να «απογειώσει» συγκεκριμένα πιάτα, ωστόσο καθόλου τυχαία, η κοτόσουπα πάντα είχε περισσότερο λεμόνι ή καυτερή πιπεριά όταν ήμασταν άρρωστοι για να αναρρώσουμε ή το χαμομήλι και το φλαμούρι αποτελούσαν το απόλυτο χαλαρωτικό ρόφημα πριν τον ύπνο!
Μάθετε τα πιο σημαντικά μπαχαρικά που λειτουργούν σαν φάρμακα και βρίσκονται μέσα στην κουζίνα σας:
Κανέλα
Η κανέλα δεν πάει μόνο πάνω από το ρυζόγαλο ως ενισχυτικό της γεύσης του αλλά αποτελεί ένα σπουδαίο αντιοξειδωτικό συστατικό της Ελληνικής κουζίνας. Η κανέλα είναι απαραίτητη για τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το σάκχαρο καθώς όπως φαίνεται μειώνει σημαντικά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Η κανέλα προλαμβάνει το διαβήτη ενώ ταυτόχρονα ενδυναμώνει την εγκεφαλική λειτουργία και καταπολεμά τις φλεγμονές του σώματος.
Κουρκουμάς
Πολλοί άνθρωποι μπερδεύουν τον κουρκουμά με το κάρυ. Είναι δυο διαφορετικά μπαχαρικά, τα οποία ωστόσο έχουν ιδιαίτερη γεύση και προσδίδουν σημαντικά οφέλη για την υγεία. Ο κουρκουμάς έρχεται από την Ανατολή, είναι ισχυρό αντιφλεγμονώδες. Βελτιώνει τις τιμές της χοληστερόλης και προλαμβάνει την εμφάνιση διάφορων μορφών καρκίνου. Σε πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Τέξας βρέθηκε ότι η κουρκουμίνη (η δραστική ουσία που συναντάμε στον κουρκουμά) ελαττώνει την απώλεια της μνήμης.
Γαρίφαλο
Ισχυρό βακτηριοντόνο γνωστό για την αντιφλεγμονώδη και παυσίπονη δράση του, το γαρίφαλο αν και παραγκωνισμένο σε σχέση με άλλα γνωστά μπαχαρικά, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά το ανοσοποιητικό σας σύστημα ακόμα και τη χλωρίδα του εντέρου σας. Επιπλέον είναι ιδανικό για την καταπολέμηση φλεγμονών του στόματος, ιών, βακτηρίων και μυκήτων.
Τζίντζερ
Το πικάντικο τζίντζερ μπορεί αν βελτιώσει τη λειτουργία της πέψης καθώς διεγείρει το πάγκρεας και αυξάνει τα ένζυμα που συμμετέχουν στην πέψη κάνοντας έτσι ευκολότερη την απορρόφηση ορισμένων θρεπτικών συστατικών. Επιπλέον συμβάλλει στον έλεγχο της ναυτίας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπισή της κατά της διάρκεια της εγκυμοσύνης και των χημειοθεραπειών.
Σαφράν ή κρόκος Κοζάνης
Ο κρόκος Κοζάνης είναι ένα δύσκολο συστατικό της μαγειρικής καθώς έχει πολύ έντονη γεύση και ακόμα και μια μικρή υπερβολή μπορεί να χαλάσει το γευστικό αποτέλεσμα του πιάτου σας. Ο κρόκος Κοζάνης ή σαφράν είναι ιδανικό για την τόνωση του νευρικού συστήματος Ορισμένες έρευνες, μάλιστα, έχουν δείξει ότι ο κρόκος έχει ευεργετική επίδραση στις περιπτώσεις ήπιας κατάθλιψης. Έχει έντονη αντιοξειδωτική δράση, ενώ τα καροτενοιειδή που εμπεριέχει καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, συμβάλλοντας στην αντικαρκινική δράση και την αντιγήρανση.
Μοσχοκάρυδο
Το μοσχοκάρυδο μειώνει τη διάρροια και την κοιλιακή διάταση. Χρησιμοποιείται κυρίως στη γαστρονομία για τις χωνευτικές του ιδιότητες, ιδιαίτερα για τα λιπαρά, βαριά ή αμυλούχα φαγητά. Κλινικές μελέτες έχουν δείξει θετική δράση του βοτάνου στη θεραπεία της νόσου του Crohn. Επιπλέον, φαίνεται πως μειώνει τον πόνο των αρθρώσεων και τους μυϊκούς πόνους μετά από υπερπροπόνηση. Το μοσχοκάρυδο δεν πρέπει να λαμβάνεται σε μεγάλες δόσεις -έως 3 γρ. στο φαγητό ημερησίως-, επειδή είναι παραισθησιογόνο και τοξικό.
Πάπρικα
Η πάπρικα έχει άφθονα καροτινοειδή, τις χρωστικές ουσίες που δίνουν στο μπαχαρικό το βαθύ κόκκινο χρώμα του. Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη βελτιώνει την όραση και προστατεύει τα μάτια από τις επιβλαβείς ακτίνες του ηλίου. Η καψαϊκινη (η δραστική ουσία που δίνει την καυτερή γεύση στην πάπρικα) βοηθάει στην αύξηση των πρωτεϊνών που σχετίζονται με την απόπτωση των καρκινικών κυττάρων, αυξάνει το μεταβολισμό και συμβάλλει στην μείωση του βάρους. Τέλος, η πάπρικα, όπως το μπούκοβο και οι κόκκινες καυτερές πιπεριές χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και τη μείωση των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος.
ΠΗΓΗ: www.govastileto.gr