Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Μπήκε το καλοκαίρι, έρχεται και ο πρώτος καύσωνας διαρκείας, οπότε καλό είναι να γνωρίζουμε πώς μπορούμε να καταλάβουμε αν η θάλασσα που θα επισκεφτούμε είναι μολυσμένες...



Μιας και μπήκε το καλοκαίρι και είστε έτοιμοι για να απολαύσετε τις βουτιές σας σε μακρινές και κοντινές θάλασσες, αν θέλετε μετά το μακροβούτι σας να βγείτε σώοι και ασφαλείς από το νερό, καλύτερα να ακολουθήσετε τις συμβουλές που δίνει το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών, ώστε να αναγνωρίζετε πότε μια θάλασσα είναι μολυσμένη και άρα να αποφεύγετε το κολύμπι εκεί.

Διαβάστε παρακάτω ποια ακριβώς στοιχεία πρέπει να προσέξετε σε μια θάλασσα:

Όταν η θάλασσα πρασινίζει, τότε σημαίνει πως είναι γεμάτη νεκρά φύκια και πλαγκτόν. Αν η επιφάνειά της ιριδίζει, τότε σημαίνει πως είναι γεμάτη με πετρέλαιο, πίσσα, λάδια ή απόβλητα βόθρων. Σε περίπτωση που οι ακτές είναι γεμάτες σκουπίδια, τότε ίσως και η ίδια η θάλασσα είναι μολυσμένη. Κάποιες φορές, στον βυθό μολυσμένων θαλασσών υπάρχουν μόλυβδος και υδράργυρος, στοιχεία που προκαλούν σοβαρές βλάβες στην υγεία.

Εφόσον οι παραπάνω συνθήκες ισχύουν, αυτά είναι τα μέτρα που πρέπει να πάρετε:

Αποφύγετε να κολυμπήσετε σε νερά με βαθύ πράσινο χρώμα. Αποφύγετε να μπείτε σε θάλασσα που έχει πετρέλαιο, λάδια, απόβλητα βόθρων κ.ά., μιας και αυτές οι βρομιές ενδέχεται να προκαλέσουν καρκίνο της μήτρας, νεοπλασίες, καθώς και χρόνιες δερματίτιδες. Μην βρομίζετε τις παραλίες με σκουπίδια. Επιπλέον, όπου υπάρχει λάσπη στον βυθό, μην ανακατεύεται τη θάλασσα σε εκείνα τα σημεία. Η λάσπη αποτελεί την ένδειξη ύπαρξης μόλυβδου και υδράργυρου, τα οποία με την αναταραχή του βυθού μπορούν να εισέλθουν στον οργανισμό σας, από το στόμα, αλλά και τους πόρους του δέρματος.

Τα μολυσμένα νερά συνήθως αποτελούν έναν τόπο γεμάτο επικίνδυνα μικρόβια, που μπορούν να προκαλέσουν στον άνθρωπο ένα πλήθος προβλημάτων υγείας, όπως οι ουρολοιμώξεις, η ενδοκαρδίτιδα, οι ενδοκοιλιακές και πυελικές λοιμώξεις.

ΠΗΓΗ ; newsbomb.gr